Buren

Buren
Buren
wo 6 november 2013

Kasteel tussen 1804 en 1883 afgebroken.

Volgens Kalkwiek is het kasteel uit de 12e eeuw.

Bouwgeschiedenis:

Een woontoren in de 12e eeuw. Begin 14e eeuw wordt het kasteel uitgebreid met een L-vormig bouwvolume en een toren. In de 15e eeuw worden nog twee torens aangebouwd en een voorhof. Het kasteel vertoond nu meer symetrie. [Kempen-32]

Archeologisch onderzoek:

Archeologisch onderzoek verricht in 2000 door RAAP. Rapport 611 van D.A. Bente en P.A.M.M. van Kempen

Paul van Kempen - Het verdwenen kasteel van Buren, 2006 -- blz 8-9
Sunny Jansen - Kastelen in rivierenland, 2005 -- blz 55 (met illustratie)
G. von Büren - Alessandro Pasqualini und sein Anteil an Residenzbauten in den Niederlanden und im Rheinland, 2004 -- blz 107-116
Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206
P.A.M.M. van Kempen - Plantsoen Buren: het kasteel, gemeente Buren: een inventariserend archeologisch onderzoek (waardering), 2003
Paul van Kempen - Het kasteel in de huidige archeologie, 2002 -- blz 5
Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148