Buren

Adres Dreef
Gemeente Buren
Datum gegevens ma 14 december 2020

Kasteel tussen 1804 en 1883 afgebroken.

(Bouw)fase 1 - 12e eeuw, 4e kwart t/m 14e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
Een woontoren in de 12e eeuw. Begin 14e eeuw wordt het kasteel uitgebreid met een L-vormig bouwvolume en een toren. In de 15e eeuw worden nog twee torens aangebouwd en een voorhof. Het kasteel vertoond nu meer symetrie. [Kempen-32]
Hermans twijfelt aan het type.
Zichtbare toestand: Intact
In de 15e eeuw is het kasteel uitgebreid met een voorburcht en grachten. Het kasteel wordt in 1493 door de hertog van Gelre verwoest en weer opgebouwd.
Zichtbare toestand: Intact
Bij de herbouw begin 16e eeuw worden de zuid- en oostvleugel vernieuwd in renaissancestijl. Het kasteel is in 1804 afgebroken.

Archeologisch onderzoek:

Archeologisch onderzoek verricht in 2000 door RAAP. Rapport 611 van D.A. Bente en P.A.M.M. van Kempen

Wikipedia Buren
Castlephoto Kasteel Buren

Paul van Kempen - Het verdwenen kasteel van Buren, 2006 -- blz 8-9

Sunny Jansen - Kastelen in rivierenland, 2005 -- blz 55 (met illustratie)

G. von Büren - Alessandro Pasqualini und sein Anteil an Residenzbauten in den Niederlanden und im Rheinland, 2004 -- blz 107-116

Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206

P.A.M.M. van Kempen - Plantsoen Buren: het kasteel, gemeente Buren: een inventariserend archeologisch onderzoek (waardering), 2003

Paul van Kempen - Het kasteel in de huidige archeologie, 2002 -- blz 5

Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148