Elburg / Arent thoe Boecophuis

Adres Van Kinsbergenstraat 2
Plaats Elburg
Gemeente Elburg
Datum gegevens zo 14 februari 2021

Midden in het stadje Elburg.

Zichtbare toestand: Intact
De oudste vermelding van het kasteel stamt uit 1393. In dat jaar verkocht de kleinzoon van Arent toe Boecop het huis aan de stad Elburg.De bouw van kasteel Elburg heeft vier fasen gekend. De eerste bouwfase vond plaats aan het eind van de 14e eeuw. Het kasteel werd gebouwd als een rechthoekige, vrijstaande zaaltoren. De zaal was voorzien van een op spitsbogen rustende uitgekraagde weergang en spietorentjes op de hoeken. Verder was het in het bezit van drie gewelfde kelders.
Zichtbare toestand: Intact
De tweede en de derde bouwfasen vonden in respectievelijk de 15e en de 16e eeuw plaats. In de tweede fase werd aan de oostkant van de toren een stuk bijgebouwd en in de derde aan de zuidwestkant. Deze laatste bijbouw was voorzien van trapgevels.\r\nIn 1773 tijdens de vierde fase, tenslotte, werd voor de oorspronkelijke voorgevel een nieuwe gebouwd, waardoor een groot deel van het middeleeuwse karakter van het kasteel verloren ging. Tijdens een restauratie in de jaren `60 heeft men zoveel mogelijk getracht het middeleeuwse karakter aan het kasteel Elburg terug te geven.

Bezitgeschiedenis:

De Elburg is aan het einde van de 14e eeuw, in opdracht van Arent toe Boecop, gebouwd als edelmanswoning. Arent was richter van de Veluwe en overste rentmeester van de hertog van Gelre. Het huis was oorspronkelijk gebouwd met de bedoeling dat de hertog het als verblijfplaats zou gebruiken als hij in Elburg wilde verblijven. Willem van Gulik, Hertog van Gelre, schonk het kasteel echter aan Arent toe Boecop.
De kleinzoon van Arent verkocht het in 1400 aan de stad Elburg, die het gebruik nam als raadhuis. Het kasteel is raadhuis gebleven tot in de 20e eeuw. Na de restauratie van het huis halverwegen de jaren 60, werd het in gebruik genomen als polderhuis.

Castlephoto Arent Thoe Boecophuis

J.J. Jager - Kastelen op de Veluwe : inventarisatie en vergelijking, 1993