op de Bol / te Vianen

Adres 't wed 2
Plaats Vianen
Gemeente Vijfheerenland
Datum gegevens zo 23 augustus 2020

Locatie:

Het gebouw lag ongeveer 350 m ten zuiden van de huidige binnenstad, bij het tegenwoordige 't Wed. Het kasteel staat enkele tientallen meters van de Bol af.

Afm. hoofdburcht (m) 30
Zichtbare toestand: Intact

Bron: Bij acte van 1 december 1271 verleende de Utrechtse bisschop Jan Van Nassau aan Zweder van Beusichem het rechts om tweemaal per jaar een markt te houden bij zijn burcht te Vianen - castrum suum Vyanen - zijn gebied aan de Lek. [Meyere]

Bouwgeschiedenis:

Het kasteel op de Bol, bestond uit een onregelmatige achthoekige plattegron met een diameter van ongeveer 30 m. Op een van de hoeken bevond zich een ronde toren. Bij de opgraving (1969-1970) vond men de fundering van het complex. De fundering van het kasteel was 2,80 dik op sommige plaatsen nog iets zwaarder.

In de 14e eeuwse stukken is geregeld sprake van die borch te Vyanen.
Zweder van Beusichem eas de tweede zoon van Steven van Beusichem. Deze laatste was de "schenker" van het bisdom Utrecht, een ambt wat aanzienlijke voordelen inhield.
In het midden van de 13e eeuw kreeg Zweder het gebied ten westen van Hagestein - het latere Vianen - in leen van zijn vader. Na diens dood kreeg Zweder het gebied in leen van zijn oudste broer Hubrecht.
Het leen dat Zweder van Beusichem ontving, omvatte ook een hofstede. Waarschijnlijk was het deze hofstede die Zweder ombouwde tot een versterkt huis, het "castrum suum Vyanen".
Zweder van Beusichemm overleed omstreeks 1285 en kan worden beschouwd als de stamvader van de heren van Vianen. Zelf noemde hij zich nog van Beusichem, maar zijn opvolger, zoon Hubrecht noemde zich Hubrecht van Vianen.

Castlephoto Kasteel Op de Bol

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 469