De Burcht / Oostvoorne / Jacoba burcht

Plaats Oostvoorne
Toegankelijk Op aanvraag
Datum gegevens wo 4 oktober 2023

Ten noorden van het kerkplein aan de hoflaan.

Opgewerkte en geconsolideerde plattegrond.
Hoewel er van de burcht maar weinig opgaand muurwerk is overgebleven, is de Burcht van Oostvoorne een nog altijd indrukwekkend en voor Nederland zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel met een hoofd- en een thans niet waarneembare voorburcht.
Na eeuwenlang gefunctioneerd te hebben als (tijdelijke) residentie van aanzienlijke middeleeuwse geslachten, verviel de burcht in de zestiende eeuw tot ruïne.
De ruïne van de Burcht van Oostvoorne is een rijksmonument. Tegenwoordig heeft het complex ook een belangrijke educatieve en toeristische functie. Het terrein is in overleg met de plaatselijke VVV te bezichtigen.
In 1990 is door de kunstenares Petra van der Meijden een wit marmeren pad aangelegd wat recht door het kasteel heen loopt. Dit pad is inmiddels in het gras opgenomen.

Zichtbare toestand: Intact
Vanaf 1503 werd de burcht niet meer bewoond. In 1552 t/m 1556 woedde een oorlog tegen Frankrijk. Hierbij werden de torens van de hoofdburcht afgebroken. Daarna verviel de burcht tot ruïne.
Ook wel aangeduid als een mottekasteel.

Wikipedia Burcht
Castlephoto Burcht van Oostvoorne

Publicaties:

Marnix van Meggelen - Middeleeuwse voorburchten in Holland en Zeeland; Een onderzoek naar de aard van middeleeuwse voorburchten in de graafschappen Holland en Zeeland tussen 1000 en 1573 op basis van historische, archeologische en architectonische bronnen., 2022 -- blz 21-31 (met illustratie)

B.A. Corver - Kastelen in Rotterdam en het Maasmondgebied, 2022 -- blz 10-11 (met illustratie)

Edwin Orsel - De Burcht in beweging, 2010 -- blz 36-39