Hillegersberg / Ten Berghe

Adres Kerkstraat bij nr 43

Afm. totaal terrein (m): 27m rond
Afmeting voorburcht (m):10 x 10
Verwoest door de troepen van Jacoba van Beieren.
Toren op een motte.

Bouwgeschiedenis:

Op een zandlaag (donk) werd een woontoren gefundeerd. Daarna werd een heuvel opgeworpen tot aan de oorspronkelijke ingang op de eerste verdieping.
De woontoren bestond in die tijd waarschijnlijk uit twee verdiepingen boven een overwelfde kelder. De ingang bevond zich op de verdieping en was via een houten trap te bereiken. Bij de woontoren stonden een kerkje (een voorloper van de huidige kerk) en een boerderij. Kerk en kasteel waren via een brug met elkaar verbonden.

Bezitgeschiedenis:

Werd in 1269 in leen gehouden door heer Vranke Stoep van Hillegardsberghe. In 1343 was het in bezit van Kerstant van den Berghe een broer van Dirk van Mathenesse. Daarna kwam het kasteel aan het geslacht van Mathenesse.

Wikipedia Ten Berghe

Publicaties:

Robert Ligthelm - Buitenplaatsen bij de Rotte; een verloren Arcadië, 2023 -- blz 266-273 (met illustratie)

D. Kransberg - Kastelengids van Nederland, 1979 -- blz 152 - 153 (met illustratie)

C. Hoek - De ontwikkeling gedurende de dertiende eeuw van het verdedigbare bakstenen huis in het Maasmondgebied, 1972

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 186 - 186

C. Hoek - Het kasteel en de kerk te Hillegersberg, 1971