Giessenburg / Caspingium

Adres Neerpolderseweg bij 72
Plaats Giessenburg
Gemeente Molenlanden
Datum gegevens di 25 augustus 2020

Locatie:

Aan de Giessen ten westen van het dorp Giessenburg ligt in het gelijknamig bungalow-park het cirkelvormige door een smalle gracht omgeven terrein van kasteel Giessenburg.

Over van middeleeuwse toestand:

Restanten van grachten en wallen en een lange oprijlaan en enkele muurfragmenten is alles wat rest van het kasteel Giessenburg. In de 17e eeuw was er nog sprake van een rijzige rechthoekige woontoren door water omgeven. In de 18e eeuw is sprake van een ruïne, terwijl de resten in 1802 voor afbraak werden verkocht. Op de kadastrale minuut uit 1822 zijn al geen gebouwen meer getekend.

Zichtbare toestand: Intact

Bron: In de 14e eeuw gebouwd door de Hollandse Graaf als een versterking in de zogenaamde Arkelse oorlogen.
[Verhoog:] Het kasteel werd in 1401 door Jan V van Arkel verwoest bij zijn plundertochten door de Alblasserwaard.

[Verhoog:] De Alblasserwaard was in de 15e eeuw in bezit van Dirk III van Brederode.
[Stöver e.a.:] Arend van Gent werd in 1412 beleend met een groot deel van de Alblasserwaard. Arent bouwde een door een gracht omgeven stenen woontoren. En noemde zich heer van Giessenburg.
De 16e eeuwse kasteelheren, de Van Drenckwaerts, woonden niet op het kasteel. De Haagse familie Van Marlot vormde het complex om tot een buitenplaats.
Tegen de 18e eeuw raakte de Giessenburg in verval. Begin 1800 moeten de panden zijn gesloopt.

Archeologisch onderzoek:

In 1961 zijn er op het terrein opgravingen verricht waarbij uit verschillende bouwperiode oud muurwerk is blootgelegd dat echter geen samenhangend geheel vormde.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 355

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 470

Jan Verhoog - Onvoltooide roem; De heeren van Brederode in de middeleeuwen, geschiedenis van een riddergeslacht 1203 - 1473, 1997 -- blz 266

P. Verrips - Hoe oud is ons kasteel De Giessenburg?, 1992 -- blz 29-31

H.J. van Dijk - Slot Giessenburg, 1992 -- blz 26-29