Warmond

Adres Herenweg 141
Gemeente Teylingen
Datum gegevens do 25 augustus 2022

Ten noordoosten van het dorp Warmond, aan de weg naar Sassenheim

De zware rechthoekige toren staat op de plaats waar nu het westelijk hoekpaviljoen staat.
Zichtbare toestand: Intact
In de loop van de 15e eeuw is de oorspronkelijke donjon ombouwddoor grote bouwvolumes. Vermoedelijk heeft de vermogende Johan van der Woude hieraan bijgedragen.

Bezitgeschiedenis:

Dirk van Warmunde is de eerste bewoner. Vanaf 1290 het geslacht Van den Woude. Na de moord op Aleid van Poelgeest gaf graaf van Holland, Hertog Albrecht van Beieren, in 1393 opdracht het Huys te verwoesten. Pas in 1420 stak Jan van Beieren het Huys in brand in zijn strijd tegen zijn nicht Jacoba, die zich in het nabijgelegen Slot Teylingen verschanste. Haarlemse benden staken in 1426 het Huys opnieuw in brand, waarna het rond 1470 herbouwde kasteel als steunpunt van de "Kabeljauwen" diende, die toen in gevecht waren met de "Hoeken". In 1526 liet Jacob van den Woude het kasteel na aan zijn nicht Maria van Mathenesse, die getrouwd was met Jan van Duvenvoorde, Heer van Wassenaar. Tijdens het beleg van Leiden (1573) werd het door de Spanjaarden vernield. Reden was waarschijnlijk dat de zoon van Johan van Duvenvoorde als een van de "watergeuzen" op 1 april 1572 betrokken was geweest bij de verovering van Den Briel. Johan liet het Huys in 1579 in oude stijl herbouwen. Kasteelheer Cornelis Pieter van Leyden gaf het in 1780 zijn huidige classicistische aanzien en hing een klokje uit 1392 in een van de torens.

Wikipedia Warmond

Publicaties:

Mathieu Fannee - tLant te Warenmunde; een studie over Warmond in de middeleeuwen (1100 - 1400), 2014 -- blz 100-105 (met illustratie)

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 103-107 (met illustratie)

Jos Stöver - Een donjon te Warmond : De voormalige woontoren van het Huis te Warmond herondekt?, 1999 -- blz 369-382 (met illustratie)

A. Reitsma - In huis te Warmond nu zeven appartement, 1990 -- blz 15 - 15 (met illustratie)

Robert van Lit - Kastelen en Buitenplaatsen in Rijnland, 1983

C. Kroon - Bibliografie van Rijnlandse kastelen - ridderhofsteden en buitenplaatsen, 1974

S.J. Fockema Andrea - Kastelen ridderhofsteden en buitenplaatsen in Rijnland, 1974 -- blz 92 - 93 (met illustratie)