Teylingen

Adres Teylingerlaan 15a
Plaats Voorhout
Gemeente Teylingen
Toegankelijk Zomerseizoen
Datum gegevens wo 4 oktober 2023

Locatie:

Teylingen is gelegen in buurtschap Teijlingen in de kern Voorhout van de gemeente Teylingen, aan de grens met de kern Sassenheim.

Typologie Ronde of ovale burcht
Afmetingen toelichting:
De huidige burchtruïne heeft een diameter van circa 37 meter. Aan de noordzijde bevindt zich het poortgebouw. Tegen de muur aan de oostzijde is het hoofdgebouw opgetrokken, dat nu nog een hoogte heeft van circa 19 meter. Aan de binnenzijde is de breedte daarvan ca 16 meter, aan de muurzijde circa 24 meter. De diepte van het hoofdgebouw is ongeveer 11 meter.Gebouwd naast een zandrug aan de Herenweg. Een belangrijke verbinding in Holland. Gebouwd door Willem van Teylingen. Mogelijk was er een oudere (houten) voorganger van dit ronde kasteel. De ringmuur dateert uit het begin van de 13e eeuw en het woongebouw van kort daarna.
In 1573 Door de Spanjaarden in brand gestoken.
Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel is in de tachtigjarige oorlog rond 1570 zwaar beschadigd en daarna gedeeltelijk hersteld. Het had ook een voorburcht. In 1614 weer hersteld (zie tekening Rolant Roghmann). Omstreeks 1675 is de donjon uitgebrand, waarna verval intrad en gedeelten geleidelijk gesloopt werden. In 1670 sloeg het noodlot weer toe Het dak en de vloeren brandde volledig uit. Het hoofdgebouw werd voorgoed onbruikbaar.
Zichtbare toestand: Ruïne
De voorgebouwen werden in 1800 gesloopt. Van het slot is nu nog slechts een ruïne over. Deze is goed geconsolideerd, bestaat uit een ringmuur en een donjon waarvan de ringmuur deel uitmaakt en is gedeeltelijk door water omgeven. In 1889 is het door Jhr. Mr. W. van Teylingen aan de Staat verkocht, die nog steeds eigenaar is. Eind 1900 is de ruïne opgeknapt en is de toegangspoort weer opgebouwd.

Historische betekenis:

De bekendste houtvester was Jacoba van Beieren (1433). Zij was uit de hoogste adellijke kringen afkomstig, maar had door een ongewenst huwelijk met Frank van Borsele haar rechten op de grafelijkheid verspeeld. De kamers van Jacoba van Beieren bevonden zich waarschijnlijk in het huis op de voorburcht van Teylingen in tegenstelling tot wat veel beweerd wordt. Ze overleed in 1436 aan tbc. Haar echtgenoot Frank van Borsele stierf in 1470, waarna Teylingen wederom het verblijf wordt van een reeks houtvesters.

Wikipedia Teylingen
URL Commercieel Kasteel Teylingen

Jeroen van der Werf - De donjon van de ruïne van Teylingen, 2022 -- blz 207-250 (met illustratie)

Patricia Debie - Eeuwenlange fascinatie voor de Ruïne van Slot Teylingen, 2020 -- blz 1-18

Ronald van Immerseel - Kastelenstichting Holland en Zeeland; jaarboek 2005, 2006 -- blz 103-137 (met illustratie)

Hans Koopmanschap - De geschiedenis van Teylingen, 2005 -- blz 13-21 (met illustratie)

Elizabeth den Hartog - De ruïnes van Teylingen en Brederode verbeeld, 2005