Santhorst / Horst op het Sant

Wassenaar
Wassenaar
Zuid-Holland

Locatie:

Het lag in de hoek die wordt gevormd door de Rijksstraatweg en de Papeweg, ongeveer ter hoogte van het Tolhuis.

Gesloopt in 1818.

1276
Bron:
In 1276 wordt Dirc van Santhorst door Graaf Floris V beleend met het kasteel en omliggende landerijen.

Bezitgeschiedenis:

Dirk van Zanthorst nog genoemd in 1295 als hij ongenoemd goed overdraagt aan Philips van Zanthorst, met toestemming van zoon Dirc van Zanthorst (Leenkamer van de hof te Wassenaar, nr 457) en in 1296 als hij optreed als borg OHZ Bergh, nr 938). Zijn 2e zoon Philips, die in 1305 met het ambacht van Zoeterwoude wordt beleend en opvolger is van de goederen van zijn vader. In 1316 laat Philips het kasteel na aan Symon van Santhorst hij was gehuwd met Elizabeth van Haerlem. Zijn zoon Philips en kleinzoon Dirc (beleend in 1397) volgen. In 1443 verkoopt Dirk van Santhorst de ridderhofstad Santhorst aan Willem van Naeltwijck.

F.H. Micklinghoff - Kastelen, buytenplaetsen en landgoederen in Wassenaar, 1998
C. Kroon - Bibliografie van Rijnlandse kastelen - ridderhofsteden en buitenplaatsen, 1974
S.J. Fockema Andrea - Kastelen ridderhofsteden en buitenplaatsen in Rijnland, 1974 -- blz 88 - 88 (met illustratie)
E.M.Ch.M. Janson - Kastelen in en om Den Haag, 1971 -- blz 39-41 (met illustratie)
Jacques Sinninghe - Haagse kastelen, 1960