Rodenburg / Roomburg

Zoeterwoude
Zoeterwoude
Zuid-Holland

Locatie:

Lag recht tegenover de Roomburgerlaan, aan de overzijde van het kanaal tussen de Vlist en de Zaanstraat.

1284
30 x 30

Bouwgeschiedenis:

Het oudste kasteel was van hout en dateert uit de 10 of 11e eeuw. In de 13e eeuw vervangen door een bakstenen kasteel. Een vierkant plattegrond op de zuidoosthoek een ronde toren. Binnen het vierkant een donjon van 9 x 9 m met 2,5 m dikke muren.
Het kasteel ging ten onder gedurende het beleg van Leiden (1574).

In 1929 ,1939 en 1964-65 onderzocht.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 185-186 (met illustratie)
C.R. Brandenburgh - Matilo - Rodenburg - Roomburg, 2005
Anneke Coops - Kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002
Ronald van Immerseel - Kastelenstichting Holland en Zeeland jaarboek 2001-2002; kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002 -- blz 22 (met illustratie)
Elizabeth den Hartog - 'So en sel nyemand burghen noch vesten maken...' Over de verhouding tussen de stad Leiden en de omliggende kastelen., 2002 -- blz 9-32
C. Kroon - Bibliografie van Rijnlandse kastelen - ridderhofsteden en buitenplaatsen, 1974
S.J. Fockema Andrea - Kastelen ridderhofsteden en buitenplaatsen in Rijnland, 1974 -- blz 86 - 86 (met illustratie)