Oudaen

Zandpad 80
Breukelen
Stichtse Vecht
Utrecht

Over van middeleeuwse toestand:

De zuidtoren is de oorspronkelijke woontoren uit 1300. De muren bestaan groten uit kloostermoppen. Oorspronkelijk bevatte de woontoren geen talud, een hooggelegen ingang en op de onderste twee bouwlagen lichtspleten die als vensters dienden.
Het tegenwoordige huis is geheel omgracht en heeft aan drie zijden een talud. Een smalle houten brug vanaf dit talud voert naar een landschappelijke tuin aan de noordzijde van de gracht.

1303
10 x 8
De woontoren is -naar men aanneemt- gesticht door het geslacht Van Loenersloot.

De politieke betekenis van Oudaen is gering geweest.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 157-158 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 176-179 (met illustratie)
M.A. Dukes-Greup - Ridderhofstad oudaen, 2011 -- blz 25-34
Arie Manten - Twee nieuwe kastelen en drie doodslagen: Breukelen-oost in de vroege 14de eeuw, 2011 -- blz 35-51
Ineke Dukes-Greup - Oudaen, 1995 -- blz 351-355
M.A. Dukes-Greup - Vecht en Veste, 1993