Wickenburg / Westrum / Westerhem / Westenstein

Wickenburgseweg 19 a
Utrecht
Recreatie
Niet toegankelijk

Ten zuidoosten van Houten.

Over van middeleeuwse toestand:

Landgoed van 14 ha met een vijver en een 19e eeuws landhuis. Ten noorden van het huis staat een duiventoren. In de vijver ligt een rond eilandje waar het middeleeuwse huis heeft gestaan.

1394
Grachtenrestant
Bron:
De naam Wickenburgh wordt voor het eerst vermeld in de leenregisters van het leenhof van Vianen in 1381. Ongetwijfeld zal Wickenburgh eeuwenlang een enigszins versterkte (pacht-) boerderij zijn geweest, die door de eigenaars, het geslacht Van Oostrom, niet zelf werd bewoond.

Bouwgeschiedenis:

De oudste afbeelding op een kaart van J. van Diepenem uit 1641, toont een monumentale dwarshuisboerderij met rieten zadeldak en topgevels, de oprijlaan ten noorden van het hoofdgebouw lopend tot aan de Hoogdijk en verder de duiventoren, gelegen aan een nagenoeg ronde vijver met daarin een rond eiland.
De ontwikkeling van Wickenburgh tot buitenplaats die, wat blijkt uit Van Diepenem’s kaart, al in het begin van de zeventiende eeuw was begonnen, zette zich in de achttiende eeuw door. Op een tekening uit 1794 zien we dat het gedeelte dat als zomerverblijf dienst deed, met een verdieping is uitgebreid en de voorgevel van het herenhuis de symmetri-sche, classicistische trekken heeft van vele buitenplaatsen uit die tijd. De bouw van een koetshuis, waarschijnlijk nog in het laatste kwart van de zeventiende eeuw, en van een tuinmanswoning (“Kortland” genaamd) aan de overzijde van de Wickenburghseweg in 1785 zijn verdere ontwikkelingen tot buitenplaats. Tussen 1860 en 1870 werd van huize Wickenburgh het voormalige boerderijgedeelte opgetrokken tot dezelfde hoogte als het herenhuis-gedeelte. Het achterhuis was al 50 jaar daarvoor afgebroken. Het koetshuis met de daarin ondergebrachte tuinmanswoning werd vergroot waarbij tevens een gedeelte werd ingericht tot koetsierswoning.
Tot omstreeks 1814 behield Wickenburgh zijn tweeledige functie van zomerverblijf en pachtboerderij, daarna ontwikkelde het zich tot de buitenplaats die het nu is.
Tussen 1820 en 1850 onderging de directe omgeving van het huis ingrijpende wijzigingen. De zeventiende-eeuwse formele tuin, die tot ca. 1830 dienst had gedaan als moestuin, werd ingericht als wintertuin. De moestuin werd verplaatst naar het terrein naast de voormalige tuinmanswoning, die inmiddels werd verpacht als boerderij.
Het bouwland achter Wickenburgh werd grotendeels veranderd in een ‘slingerboomgaard’, een parkachtige aanleg naar
voorbeeld van de Engelse landschapsparken, maar dan hoofdzakelijk ingeplant met fruitbomen.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 346-347 (met illustratie)
Sabina Commu - Duiventoren landgoed Wickenburgh, 2005
O. Wttewaal - Wickenburgh 700 jaar, 2000 -- blz 21-22