Rosendael

Adres Rosendael 1
Gemeente Rozendaal
Toegankelijk Zomerseizoen
Datum gegevens wo 19 mei 2021

Ca 4,5 km ten noordoosten van Arnhem.

Over van middeleeuwse toestand:

De reusachtige middeleeuwse donjon met muren van 4 meter dikte is het zichtbare deel van het kasteel. Tijdens onderzoek in 1985 zijn er muurresten in de kasteelvijver gevonden. Aan de toren is een 18e eeuws wooncomplex gebouwd.

Mogelijk ontleend aan het oud-Nederlandse Ruschdail. Een vallei met Rusch = biezen.

Afm. hoofdburcht (m) 35 x 30m
Afm. totaal terrein (m): 80 x 48m
Zichtbare toestand: Intact
Reinald I, graaf van Gelre, staat te boek als stichter van Rosendael. Een oorkonde vermeldt zijn verblijf op Rosendael van Hemelvaartsdag tot Pinksteren. Kalkwiek beweerd dat het kasteel in 1300 door Reinald I werd gesticht.
De aanleg van het middeleeuwse kasteel Rozendaal mag, gezien de oppervlakte die het in beslag heeft genomen, aanzienlijk worden genoemd. De vraag rijst waar de voorburcht moet worden gezocht. Zou deze er nog buiten hebben gelegen, bijvoorbeeld op de westelijke dalhelling, buiten het poortgebouw aan de overzijde van de gracht, of aan de noordzijde van de gracht in het verlengde van de toegangsweg en ten oosten van het kasteel? Of kiezen wij voor een bescheidener voorstelling van zaken? Mocht men voor het laatste voelen, dan biedt het kerncomplex, dat ook reeds zeer omvangrijk moet zijn geweest, voldoende ruimte om de functies die een voorburcht vervulde in zich op te kunnen nemen. Binnen een ommuurde rechthoek van circa 80 x max. 48 m zouden voorburcht en hoofdburcht dan verenigd zijn.
In 1412 Werd de grootste toren van Nederland door brand verwoest en weer herbouwd De toren heeft 4m dikke muren is 16m in doorsnede en was 25m hoog.

Bron: [Hulst][Kalkwiek,1976:125]
In 1615 gaf het echtpaar Van Dorth-toe Boecop opdracht tot de bouw van een groot tweebenig huis.
Zichtbare toestand: Intact
Voor 1731 vond wederom een grote verbouwing plaats waarbij het kasteel een blokvormige bouwwerk werd.De grote toren werd verlaagd.

Bezitgeschiedenis:

Het complex deed in de 14e eeuw dienst als één van de residenties van de hertogen van Gelre. In de 16e eeuw verloor het deze functie, toen Hertog Karel van Gelre het gehavende huis in 1516 verpandde aan Gerrit van Scherpenzeel. De enige keer dat Rosendael werd verkocht, was in 1579. Daarna ging het telkens door vererving over in handen van de families Van Dorth, Van Arnhem, Torck en Van Palland.

URL Historisch Rosendael
Wikipedia Rosendael
Castlephoto Kasteel Rosendael

Publicaties:

Johan Oosterman - Maria van Gelre 1380-1429; sporen in het landschap, 2018 -- blz 23-30 (met illustratie)

Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206

J.C. Bierens de Haan - Rosendael, kasteel en park, 2003 -- blz 1-32 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 29 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Rosendael, Groen Hemeltjen op Aerd : Kasteel, tuinen en bewoners sedert 1579, 1994 -- blz 1-350 (met illustratie)

J.J. Jager - Kastelen op de Veluwe : inventarisatie en vergelijking, 1993