De Nijenbeek

Alle plaatjes..

Voldoet aan definitie
voldoet
URL Historisch
Wikipedia
Kastelenlexicon
Rijksmonumentnr
Adres
Nijenbeekseweg bij 56
Plaats
Voorst
Gemeente
Voorst
Provincie
Gelderland
Commentaar? hier
Coördinaten RD x - y
207,900 - 466,800
Coördinaten dec nbr -ol
52.1866670 - 6.1616670
Datum gegevens
za 31 januari 2015

Video:

YouTube
YouTube

Functies:

monument

Kastelen in de omgeving

in de omgeving

Locatie:

Direct aan een dode IJsselarm gelegen.

Huidige middeleeuwse toestand:

Vervallen monument, niet of slecht geconsolideerd (eigen waarneming, 14/07/1990). Mogelijk in 2013 wordt er begonnen met de conservering van de ruïne.

Bouwgeschiedenis:

Stichting
1266
Typologie
Woontoren
Afmeting hoofdburcht (m)
13 x 11
Zichtbare toestand:
Ruïne
Afmetingen toelichting:
Op kelderniveau 2 m dikke muren.

Bezitgeschiedenis:

De naam komt in 1266 voor het eerst voor in de geschriften, waarschijnlijk was de Nijenbeek reeds in 1230 gebouwd. Het kasteel, dat in zijn beginjaren nog aan alle zijden door de rivier omsloten werd, was in deze tijd nog in het bezit van ene Theodericus (Dirk), ridder en heer van de Nijenbeek. Het bestond toen nog slechts uit de woontoren en van enige aanbouwen was nog geen sprake. Spoedig daarna kwam het echter in het bezit van de graven van Gelre, die er honderden jaren lang hun greep op zouden behouden. Vanaf het einde van de veertiende eeuw, werd het kasteel als leen in handen gegeven van het geslacht Van Steenbergen.

Historische betekenis:

In 1343 volgde Reinald III zijn vader op als hertog van Gelre. Enkele jaren na zijn aantreden gebeurde het dat een van Reinalds raadslieden, Gijsbert van Bronckhorst, in conflict kwam met de bisschop van Utrecht. Reinald zag zich gedwongen de zijde van zijn Gijsbert te kiezen, waarop de bisschop van Utrecht steun zocht bij de vijanden van de Bronckhorsten, de Heekerens. Kort daarop echter liep Reinald over naar de zijde van de Heekerens, waarop de Bronkhorsten hun steun zochten bij Reinald’s broer Eduard. De strijd duurde enige jaren met tussenpozen voort, totdat Reinald bij de Slag bij Tiel beslissend werd verslagen en door zijn broer gevangen werd genomen. Hoewel Reinald enige jaren nabij Arnhem gevangen zat, werd hij rond 1365 naar de Nijenbeek overgebracht, waar hij tot aan de dood van zijn broer in 1371 verbleef. Volgens de overlevering liet Reinald zich de culinaire geneugten des levens goed smaken, waardoor hij dusdanig in omvang toenam, dat men bij zijn uiteindelijke vrijlating een stuk uit de muren moest breken om de hertog zijn vrijheid te kunnen geven.

Publicaties:

Hermans, Taco - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 146-147 (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 156-159 (met illustratie)
, - Nijenbeek en het privaat, 2015 -- blz 19 (met illustratie)
Jas, Jorien - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 467-469 (met illustratie)
Bollebakker, Hans - Restauratie van de Nijenbeek urgent, 2005 -- blz 18-19 (met illustratie)
meer...