Coevorden

Adres Kasteel 29

In het centrum van Coevorden.

hotel / restaurant
hotel / restaurant

Het kasteel is weer in zijn originele rode kleur hersteld.

Zichtbare toestand: Intact
In 1148 wordt voor het eerst de naam 'Koiforde' gebruikt. Mogelijk dateert de vroegste versterking al uit de tweede helft van de 11e eeuw. [Kleis:2005].
In 1400 is de motteheuvel afgetopt het kasteel is uitgebreid met o.a. een toren.

Bouwgeschiedenis:

oorspronkelijk een "motte and baily" kasteel. Dit was een kasteel op een kunstmatige heuvel. Daarop stond een hoogstwaarschijnlijk eikenhouten toren.

Bezitgeschiedenis:

Oorspronkelijk gebouwd door de bisschop van Utrecht op de smalle doorgang tussen het moeras naar Groningen.

Historische betekenis:

Een van de belangrijkste kastelen in het oostelijk gedeelte van het oversticht van de bisschop van Utrecht. Het kasteel werd in de 12e eeuw gebruikt om het gebied systematisch te beschermen. Bisschop Hardbert van Bierum benoemde in 1232 zijn broer tot kastelein van Coevorden. De kasteleins trachtte een onafhankelijke positie t.o.v. de bisschop in te nemen. Dit leidde in 1227 tot een strijd tussen bisschop Otto van Lippe en Rudolf van Coevorden. Hierbij werd het leger van de bisschop in de pan gehakt, waarbij ook de bisschop werd vermoord. De opvolger, bisschop Willebrand van Oldenburg, liet het hier niet bij zitten en belegerde Coevorden. Bij een van deze belegeringen is Rudolf van Coevorden ter dood gebracht.

Archeologisch onderzoek:

Uit de opgravingen van 1958 en 1968 door Dr. J.G.N. Renaud blijkt, dat het kasteel oorspronkelijk een motte was op een kunstmatige heuvel. Op de motte stond vermoedelijk een rond kasteel van 35m.

Wikipedia Coevorden
Castlephoto Kasteel van Coevorden

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 445-449 (met illustratie)

Gerrit Kleis - Het enige kasteel van Drenthe, 2016

Hans Louis Janssen - Het kasteel Coevorden; 15e en 16e eeuwse inventarissen als bron voor bouwgeschiedenis, 2012 -- blz 101-132 (met illustratie)

Jan Battjes - Het kasteel te Coevorden : Bouwhistorische opname, 2007

Gerrit Kleis - Geschiedenis van het kasteel te Coevorden, 2005 -- blz 1-20 (met illustratie)

J. Bos - Huizen van stand; geschiedenis van de Drentse havezaten en andere herenhuizen en hun bewoners, 1989 -- blz 86 - 91 (met illustratie)