Martena huis

Voorstraat 35
Friesland

museum
museum

Hessel van Martena, een uit Cornjum afkomstig edelman, liet in 1498 op deze plaats een huis bouwen.
De bouw van dit versterkte huis werd ingegeven door de omstandigheid dat zijn stins te Beetgum twee jaar daarvoor tot tweemaal toe was geplunderd door de Vetkopers. Bij de tweede overval werd zijn huis bij Beetgum platgebrand, de stins deels gesloopt en de verdedigingswal grotendeels afgegraven. Hij was aanvoerder der Schieringers en verdediger van de stad Franeker voor de Hertog van Saksen. Het huidige pand heeft echter een 17e-eeuws aanzien door ingrijpende verbouwingen in die periode en de ‘reconstructie’ in de 20e eeuw.
Het is een onderkelderd gebouw, bestaande uit twee loodrecht op elkaar staande vleugels. De muren zijn in afbraak kloostermoppen uitgevoerd, afwisselend in een laag rode en een laag gele steen.

J.W. de Crane - Nalezing op de herinneringen van Martena-Huis te Franeker, 1839