Nederhemert

Kasteellaan 1
Op aanvraag

Bij het dorp Nederhemert-zuid in de Bommelerwaard.

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel is geheel gerestaureerd en is als kantoor in gebruik genomen. Gebruik makend van de ruïne uit de 2e WO, is het kasteel gerestaureerd. De woontoren is zo oorspronkelijk mogelijk gebleven. De overige delen zijn inwendig voorzien van pleisterwerk en geschikt gemaakt voor verhuur.

1310

De woontoren uit ca 1300 is in verschillende fases uitgegroeid tot een groot edelmanshuis.

Vooral van betekenis door het Boheems gewelf wat zich onder de woontoren bevindt.

Publicaties:

Mariëlle Bakker - Vernietiging en wederopbouw Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog, 2016 -- blz 50-56 (met illustratie)

Charlotte van Emstede - Kasteelruïnes en reconstructies; een analyse van de herbouw van Nederhemert, 2010 -- blz 86-106 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Kasteel Nederhemert; een eeuwenlang bestaan, 2005 -- blz 1-144 (met illustratie)

André Viersen - Kasteel Nederhemert : Aanvullend bouwhistorisch onderzoek gedurende de restauratie in de periode 2003-2004, 2005

M. Witteveen-Jansen - Kastelen en vestingwerken in de Bommelerwaard, 2004

Corien van der Stelt - Rondgang door kasteel Nederhemert, 2004 -- blz 1-34 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 29 (met illustratie)