Middachten

Landgoed Middachten 3

bed & breakfast

zalenverhuur / feesten

museum
museum

Over van middeleeuwse toestand:

Het huidige classicistisch gebouw is gebouwd op de fundamenten van het oude kasteel. Kasteel Amerongen heeft als voorbeeld gediend voor het massieve bouwwerk in een brede gracht. In plaats van een gebouw rond een binnenplaats is in de 17e eeuw gekozen voor een vrijwel vierkant gesloten bouwblok.

Het interieur met de indrukwekkende ovaal vormige trappenhuis is een van de hoogtepunten van het huis.
Zeer compleet landgoed met een fraai stijlvol huis met een zeer waardevolle inrichting en fraaie tuin.

De naam is ontleend aan de stichter Everardus Van Middachten.

1354
Compacte zaaltoren

Oorspronkelijk, later verbouwd tot een landhuis.
Bron:
De oudste vermelding van het geslacht Van Middachten komt uit een oorkonde van 1190. De eerste vermelding van het huis Middachten stamt uit 1315.

Bouwgeschiedenis:

Van de eerste burcht uit 1315 is niets bekend ook de locatie is onbekend. In 1354 worden er bouwactiviteiten van Hendrik gemeld. Er wordt o.a. een kapel gebouwd. Waarschijnlijk is toen ook het nieuwe kasteel gebouwd. In 1357 wordt bij het overlijden van Hendrik de bouw stopgezet.
Evert van Steene neef en erfgenaam start in 1371 de bouwactiviteiten weer op.
De oudste fase van Middachten bestond uit een vierkant bouwblok van 24 x 24m . Aan de achterzijde was een zaal opgenomen en aan de voorzijde twee inpandige torens, die de brug verdedigde. De muren zijn 1,80 á 1,90m dik. Aan de noordzijde is deze iets minder massief nl. 1,50m.
De middeleeuwse burcht is een hoogoprijzend hoofdblok met twee lagere woonvleugels en een poortgebouw. Het geheel vormde een vierkant om een kleine binnenplaats heen.
Aan de noordzijde van de burcht bevond zich een grote voorburcht met lage gebouwen die een agrarische functie hadden. De voorburcht was versterkt met een tweetal torens en een hoog poortgebouw.
Het middeleeuwse Middachten is een kasteel van het compacte zaaltoren type

Historische betekenis:

Middachten is vooral bekend door de eigenaars Godard van Reede en Hans Willem Bentinck. Nadat het geslacht van Reede in 1644 uitstierf, is Middachten in vrouwelijke lijn overgegaan op de nakomelingen van Hans Willem Bentinck. Zijn tweede zoon werd de stamvader van de grafelijke Bentincks. Middachten is nooit verkocht. De huidige vrouwe van Middachten, Isabelle Gravin van Aldenburg Bentinck is een rechtstreeks afstammeling van Everardus van Middachten.

Merel Spruit - Hugo Poortman en de tuin van kasteel Middachten, 2017 -- blz 12-16 (met illustratie)
Ronald van Immerseel - Middachten; huis en heerlijkheid, 2002 (met illustratie)