Kemnade / Kemmenade / Wijnbergen

De Kemnade 1
Wijnbergen
Montferland

agrarisch
agrarisch

Bouwgeschiedenis:

Hoofdgebouw Het hoofdgebouw bestaat uit een toren en een gedeelte van de kelders van het oude huis De Kemnade waarop in 1957 een nieuw gebouw is neergezet. De aan de buitenzijde zestienhoekig en aan de binnenzijde ronde toren dateert van omstreeks 1500. De toren is opgetrokken van rode baksteen, afgewisseld door natuurstenen banden. De twee boven elkaar gelegen ruimtes zijn met kruisribgewelven afgedekt. De ribben worden in het midden door een achtzijdige pijler opgevangen. Op verschillende plaatsen zijn vensters ingehakt. Van de oude kelders behorende tot het 15de-eeuwse huis is alleen de kelder onder het gebouw van 1957 bewaard gebleven. De tweede kelder, onder het huidige terras, is in 1957 gedicht. De kelder wordt overwelfd door een kruisribgewelf dat in het midden wordt opgevangen door een vierkante pijler met inspringende hoeken.

Catharina l. van Groningen - De Kemnade : Een sieraad voor de omgeving, 2012
Heimerick Tromp - Een Pair de France in de Achterhoek, 2002 -- blz 24-32
J. Thoben - De Kemnade in Wijnbergen, 1997
Jan Harenberg - Kastelen in Oost-Gelderland, 1993 -- blz 16 - 22 (met illustratie)
F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 85 - 89 (met illustratie)
B.J. Maatman - Landgoederen in Gelderland : deelgebied: de Liemers en de zuidelijke Graafschap, 1976