Scherpenzeel

Adres Burgemeester Royaardslaan 3
Gemeente Scherpenzeel
Datum gegevens zo 11 augustus 2013

Momenteel een suikertaart in Tudor-stijl.

Begin 16e eeuw werd er aan de westzijde van de woontoren een zaalhuis aangebouwd.
Zichtbare toestand: Intact
In 1652 lieten Aleyd en Hendrik van Westerholt het kasteel verbouwen. De oorspronkelijke woontoren werd aan beide zijden woonvleugels met trapgevels. De woontoren werd het trappenhuis.
In 1739 werd Scherpenzeel verbouwd tot een classicistisch gebouw.

Bezitgeschiedenis:

In de 14de eeuw stond er al een versterkt huis. In de achtergevel van het huis, aan de oostzijde, is nog duidelijk de vorm te zien deze oorspronkelijk woontoren of donjon. Zo’n woontoren werd alleen in geval van nood betrokken. In rustige tijden woonde men op de hofstede ernaast.
Scherpenzeel, gelegen op de grens van Gelre en het Sticht, was strategisch gezien een belangrijk punt. Tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van Utrecht waren in die tijd regelmatig strubbelingen. Scherpenzeel was door de eeuwen heen dan weer Utrechts, nu weer Gelders bezit.
Vanaf de dertiende of veertiende eeuw tot 1636 was Scherpenzeel eigendom van de familie Van Scherpenzeel. Van 1636 tot 1793 was de familie Westerholt eigenaar, gevolgd door de families Van Naamen en Royaards tot 1975.

In 1856 kreeg architect S.A. van Lunteren opdracht om van huis en omgeving een buitenplaats te maken. Hij maakte een verbouwingsplan in de Tudor-stijl. Het huis kreeg witgepleisterde muren. Voor de omgeving ontwierp hij een landschapspark met ‘vergezichten’. De doorgaande weg werd hiervoor omgelegd. In het park kwamen een koetshuis, oranjerie (inmiddels afgebroken), moestuin, tuinmanswoning, een ijskelder, en naar het zuiden, aan de Lunterse Beek, een theekoepel. De oorspronkelijke hofstede werd afgebroken en vervangen door de huidige kasteelboerderij Het Dorp.

Huis, koetshuis, poorthuis en park zijn in 1975 door de familie Royaards overgedragen aan de gemeente Scherpenzeel.

Wikipedia Scherpenzeel
Castlephoto Kasteel Scherpenzeel