Haamstede / Gruuthuse

Ring 2
Haamstede
Haamstede
Schouwen-Duiveland
Alleen voor groepen

Locatie:

Op de westpunt van het eiland Schouwen_duiveland, aan de voet van het brede duingebied, ligt het oude slot.

Etymologie:

De naam Haamstede zou afkomstig kunnen zijn van de Hamer, zoals de kreek werd genoemd die de verbinding met de Schelde vormde. Denkbaar is ook een afleiding van 'Haayman', het woord voor de eerste polders, gelegen tussen de duinen.

Het oorspronkelijke 13e eeuwse kasteel.

Er kunnen 4 bouwperioden worden onderscheiden:

In de tweede helft van de 13e wordt de woontoren gebouwd. Een rechthoekig gebouw met een 3,5 m hoge zaal.

In de 2e helft van de 15e eeuw breidde Lodewijk van Gruuthuse Haamstede uit met gebouwen zesmaal zo groot als de woontoren. Hiervan is niet veel meer over.

Na een brand in 1525 werd pas in 1608 Haamstede herbouwd. Jacob van den Eynde bouwde torens ter weerszijden van de donjon. Aan de zuidoostzijde werd een vleugel aangebouwd. Er kwam een royaal poortgebouw (later weer gesloopt.

In de 18e eeuw werd het gebouw grondig vernieuwd door de Mogge. Een lelijke pleisterlaag liet het middeleeuwse uiterlijk verdwijnen.
Na de restauratie in de jaren 1963-1978 werd Haamstede grondig hersteld.

J.J.B. Kuipers - Overige kastelen in Zeeland, 1998 -- blz 97-105