Brijdorpe / Briepe

Plaats Brijdorpe
Provincie Zeeland
Datum gegevens vr 20 januari 2012

Ten noordwesten van het dorpje.

De Vliedberg is afgegraven aan het eind van de 19e eeuw.

Etymologie:

Houdt verband met het werkwoord brieden wat brouwen betekent. Brijdorpe kan ook afkomstig zijn van het woord Bree of Bri, wat slijkige grond betekent. Ook kan het verwijzen naar een stroompje dat er loopt, de Briepe, maar dit is een geval van het kip en het ei: wat was er eerst.

(Bouw)fase 1 - 13e eeuw, 4e kwart t/m 14e eeuw, 1e kwart
Zichtbare toestand: Intact
Zowel over de stichting als de ondergang van het kasteel is niet veel duidelijkheid. De stichting ligt vermoedelijk ten tijde van Floris V, omdat er destijds grootse plannen waren met Brijdorpe. De ondergang is waarschijnlijk ten tijd van de verwoesting van Zierikzee.

Bezitgeschiedenis:

Bewoond door het geslacht De Looper. Het geslacht Nobel heeft er waarschijnlijk ook gewoond. Het kasteel wordt genoemd in de Rijmkroniek van Melis Stoke. Ghise Nobelssone heeft een baken aangestoken, om de Vlamingen in hun strijd tegen de Hollanders te helpen. Het kasteel wordt belegerd vanuit Zierikzee, Ghise dooft het vuur, waardoor de troepen zich terugtrekken.

J.P. van den Broecke - Middeleeuwse kastelen van Zeeland, 1978 -- blz 114

P. van Beveren - De verdwenen kastelen van Schouwen-Duiveland, 1960