Buckhorst / Bockhorst

Zalk
Commentaar ?
Gezien (12 mnd)
Aanpassingen (>2019):

Zaaltoren
Intact
Bij archeologische opgravingen werd tufsteen gevonden. Dit duidt mogelijk op een nog oudere bouwperiode van de 12e eeuw.
In 1224 wordt Buckhorst genoemd in gevechten tussen de bisschop van Utrecht en de dienstmannen van de Vechtstreek en Salland.
(Bouw)fase 2 - 1840 t/m heden
< Geen >
Grachtenrestant

Bouwgeschiedenis:

De grote toren had een afmeting van 25 x 12,5 m. In 1422 werd Buckhorst uitgebreid met een zuidelijke aanbouw van 15 x 12,5 m.

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 441-443 (met illustratie)

Albertus Jans Mensema - De havezaten in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 402 (met illustratie)

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983

Gerrit Jan ter Kuile - Geschiedenis van de heerlijkheid Zalk en Veekaten van het kasteel Buckhorst en van zijn bewoners, 1948 (met illustratie)

G. Haasloop Werner - De havesathe Bukhorst, 1849 -- blz 187-231

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.2 798, DL.13 38, DL.14 697