schuilenburg / Ter Molen

Hellendoorn
Hellendoorn
Overijssel
Recreatie

Locatie:

Nabij de kruising van de vroegere oude Twentseweg en de Regge en de Molenbeek, laag het huis Ter Molen. Later ontstond daaruit de havezate Schuilenburg. De oude Twentseweg vormden een belangrijke verbinding tussen Twente en Salland.

monument
monument

Over van middeleeuwse toestand:

De werkgroep heeft het kasteelterrein weer laten opgraven en er een mooi park met uitkijkheuvel van gemaakt. Bij deze opgraving kwam ook de oude vloer van de watermolen (niet meer aanwezig) boven. Onder deze uitkijkheuvel bevindt zich eveneens een vleermuizenkelder. Op dit kasteel terrein staat nog een oude boerderij (het erve bouwhuis) waar evenementen als sageverhalen worden verteld. Op het terrein bevindt zich een fruitboomgaard met oude boomsoorten.

Etymologie:

Oorspronkelijk genoemd naar de molen. Vanaf het eind van de 14e eeuw vernoemd naar het geslacht Van der Schulenburg.

Terrein met reliëf
Bron: De beweringen dat hier de plaats is waar de Duitse keizer het Duitse rijk belegerde (1123) is niet juist. Ook werd hier niet de vrede tussen Otto van Gelre en de bisschop van Utrecht gesloten.
De vroegste vermelding is de verkoop van 'huys, sael ende hoff geheten toe ter moelen' door Johan van der Molen in 1339 an Johan van Almelo.

URL Commercieel

E. Smit - Van Eversberg tot Eerde : Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge, 2012

Caroline Hom - Verborgen kastelen in zicht; archelogisch onderzoek en inrichting van kasteelterreinen, 2005 -- blz 66-67 (met illustratie)

C.L. Ortelee - Schuilenburg aan de Regge, 2004

A.D. Verlinde - Archeologische Kroniek van Overijssel over 2001, 2002 -- blz 225-253

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001

Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148

A.D. Verlinde - Archeologische Kroniek van Overijssel over 1998, 1999 -- blz 163-182

R.P. Exaltus - Gemeente Hellendoorn : Haalbaarheidsonderzoek kasteel Schuilenburg, 1995