Ter Kleef / Huis te Schoten / Ter Cleve

Adres Kleverlaan 9
Gemeente Haarlem
Bestemming Tuinbouw
Datum gegevens za 8 juli 2023

In Haarlem -noord gelegen (in het voormalige dorp Schoten). Thans opgenomen in de stadskweektuin.

Over van middeleeuwse toestand:

De fundering van de 13e eeuwse zaaltoren en enig opgaand muurwerk. Het opgaand muurwerk is van een keukenvleugel uit de 14e eeuw. Daarnaast zijn er enige overblijfsels van een weermuur.

Waarschijnlijk vernoemd naar de eigenaresse Margaretha en Catherina van Kleef, gravin van Holland.

Afm. hoofdburcht (m) 12,5 x 8,30 m (zaaltoren)
Het kasteel is gebouwd op de westelijke flank van de strandwal die evenwijdig van de kust loopt.
Voor 1250 was het een vrijstaande zaal toren.
Zichtbare toestand: Intact
Na 1375 werd het een compacte zaaltoren. Ook wel een tower-hall genoemd. In twee bouwcampagnes wordt de zaaltoren een L-vormig bouwvolume. Later wordt het een vierkant grondplan met een ringmuur.
Zichtbare toestand: Intact
Op de noordhoek wordt in het midden van de 15e eeuw een noordtoren gebouwd. Vlak voor de verwoesting wordt het geheel gesloten met een tweede traptoren.
Zichtbare toestand: Ruïne
Waarschijnlijk net vóór 15 juli 1573 werd het huis te Kleef door de Spanjaarden opgeblazen. De ruïne bestaat uit een 13e eeuwse woontoren (het oudste gedeelte). Het opgaande muurwerk is 1,35 m dik. Een 14e eeuwse keukenvleugel en enige overblijfselen van een weermuur.

Bezitgeschiedenis:

De eerste bewoner is niet bekend. Pieter van Rolland is de oudst bekende bewoner. Vervolgens bewoonde Willem de Bastaard en daarna Willem de Cuser het kasteel. Het kasteel is een leen van de Graaf van Holland. In 1403 werd het huis overgedragen aan Margaretha van Kleef, gravin van Holland. Omstreeks 1500 kwam het in bezit van de Brederode s.

Wikipedia Kleef
Castlephoto Huis Ter Kleef

Cees de Bondt - Adellijke kaatsbanen (1440 - 1800), 2018 -- blz 11

Willem Beelaerts van Blokland - De kasteeltekeningen van Abraham Rademaker, 2006 -- blz 300 (met illustratie)

Bert Koene - Voor God, Graaf en Geslacht; de kroniek van de ridders van Assendelft, 2005 -- blz 94-95 (met illustratie)

Andrea Bloem - Huis ter Kleef, 2000 -- blz 1-42 (met illustratie)

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 236-239