Weerdesteyn

Adres Weerdesteijnselaan 1
Toegankelijk Niet Toegankelijk
Datum gegevens ma 22 februari 2010

Afm. hoofdburcht (m) 9,3 x 9,3
In 1875-76 is er een neogotische ombouw aangebracht.

Bezitgeschiedenis:

Mogelijk is het kasteel rond 1300 gebouwd door Philips van Weerdesteyn. Lang blijft het kasteel niet in deze familie, want zijn neef, ook Philips geheten en zoon van zijn broer Willem, verkoopt het huis in 1358 aan Johan van de Wetering.
In 1425 wordt het huis weer verkocht aan Willem van Berkhout en na bijna honderd jaar (1516) aan Roelof Grauwert. In de familie Grauwert blijft het kasteel tot 1676.
In 1730 koopt Eduard Joseph Ram van Schalkwijk het kasteel. Hij woont op Rodestein. Via zijn zoon Eduard Petrus erft Anna Catharina Maria Ram van Schalkwijk het kasteel. Zij is getrouwd met Hendrik Jacob baron van Wijkerslooth de Weerdesteyn. Deze familie heeft het kasteel nog steeds in bezit.

Wikipedia Weerdesteyn
Castlephoto Ridderhofstad Weerdesteyn
URL Historisch Familie de Wijkerslooth

E.A. Canneman - Kastelen aan de Langbroekerwetering, 1989

C. Dekker - Het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen. Een institutioneel-geografische studie, 1983 -- blz 277

E.B.F.F. Wittert van Hoogland - Bijdragen tot de geschiedenis der Utrechtsche Ridderhofsteden en Heerlijkheden, 1908 -- blz 1-144, 433-584