Vredenburg

Catharijnenpoort
Utrecht
Utrecht
Utrecht

Deels onder de muziektheater Vredenburg.

Over van middeleeuwse toestand:

Tussen 1577 en 1580 gesloopt. Van de oostkant resteren nog een stukje muur en toren met geschutskelder. Die zijn straks zichtbaar in de fietskelder van woonwinkelcomplex De Vredenburg. Verder rest nog:
De zuidelijke helft van de zuidoost of Hollandse toren. Westelijke fragmenten, het zuidelijke deel van de hoofdpoort.

1536
120 x 105
Afmetingen toelichting:
Een enorme omvang voor een kasteel!

Typologie tekst:

Hoewel een vierkant kasteel is dit vrij laat voor dit type kasteel. Het is meer de overgang naar de forten van de 16e eeuw. Het is ook nooit particulier bewoond.

Bouwgeschiedenis:

Nadat Karel V op 20 oktober 1528 de macht in de stad Utrecht had overgenomen, werd besloten een kasteel te bouwen. Van 1529 tot 1536 werd er gebouwd. Delen van de oude stad werden hiervoor opgeofferd. In 1543 werd het kasteel nog gemoderniseerd.
In 1576 begon de belegering van het kasteel. Na 3 maanden werd het overgegeven. Vervolgens is het kasteel afgebroken door de staten van Utrecht.

Publicaties:

Reinoud Rutte - Stedenatlas Jacob van Deventer; 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - schakels tussen verleden en heden, 2018 -- blz 381 (met illustratie)
L.P. Verniers - Een blik op de Teerling geworpen : Een archeologische opgraving en begeleiding in het kader van de reconstructie van het stationsgebied te Vredenburg, gemeente Utrecht, 2009
Edsard Kylstra - Kasteel Vredenburg, 2008 -- blz 1-15 (met illustratie)
Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148
Ben Olde Meierink - Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, 1995 -- blz 451
M.A. Dukes-Greup - Vecht en Veste, 1993