Hof te Loenersloot / Hof te Loenen

Plaats Loenersloot
Gemeente Stichtse Vecht
Datum gegevens zo 31 juli 2022

Even ten oosten van de weg Amsterdam - Utrecht aan de westkant van Loenersloot.

Tussen 1534 en 1542 is het kasteel verbouwd.

Bezitgeschiedenis:

In 1225 wordt voor het eerst een heer van Loenersloot vermeldt. In 1258 wordt het hof te Loenen in leen gegeven aan de Van Loenersloots door Graaf Otto II van Gelre. De nazaten zijn roofridders. In 1377 wordt het kasteel belegerd.
In 1516 wordt het kasteel gekocht door Amelis van Amstel van Mijnden, die ook al in bezit is van de kastelen Mijnden en Kronenburg. Na zijn dood erft de tweede zoon (ook Amelis), Loenersloot .
Het kasteel blijft in deze familie tot in de 17e eeuw, als de laatste mannelijke nakomeling sterft. Er zijn dan drie erfdochters, waarvan er maar één trouwt. Maria Johanna van Amstel van Mijnden trouwt in 1679 met Pieter Reinier baron van Stepraedt. Hun zoon Diederik Johan erft Loenersloot, maar ook Doddeldael en Ewijk. Bovendien is zijn echtgenote eigenaresse van De Slangenburg. Door het grote aantal kastelen dat deze familie nu ter beschikking heeft, wonen ze niet meer op Loenersloot, maar wordt het verhuurt aan verschillende personen.
Uiteindelijk wordt het kasteel in 1766 verkocht aan Hendrik Willem van Hoorn. Dan breekt een slechte tijd aan voor Loenersloot, want Hendrik Willem begint met de sloop van het kasteel. Vier jaar later is hij echter failliet gegaan en verkoopt hij het kasteel aan Andries Jan Strick van Linschoten. Deze Andries Jan verandert Loenersloot in een buitenplaats, waarbij het middeleeuwse uiterlijk grotendeels behouden blijft.

Wikipedia Loenersloot
URL Commercieel Kasteel Loenersloot
Castlephoto Kasteel Loenersloot

Publicaties:

Ben Olde Meierink - Kasteel Loenersloot; luxe kamers en dienstvertrekken, 2014 -- blz 13-16 (met illustratie)

Joop van Schaik - Het kasteel Loenersloot, 2012 -- blz 3-18 (met illustratie)

Joop van Schaik - Het kasteel Loenersloot, 2010 -- blz 3-18