Glinthuis

Haerst

Er is thans een eenvoudige Sallandse hoeve van die naam.

voldoet niet, niet verdedigbaar

Mogelijk ontleend aan de naam van de vrouw van Zweder, Dorre Hendrikje Glinthagen.

Vlak terrein

Bouwgeschiedenis:

Er is zeer weinig bekend over het huis. Gevers en Mensema schrijven: 'het zal wel nooit meer geweest zijn dan een heerschapswoning bij een boerderij..'

Bezitgeschiedenis:

Dirk Dorre was reeds in de 15e eeuw vrijgesteld van belasting. Na zijn overlijden kwam het Glinthuis in handen van Aleid van Averhage, de dochter van Hendrikje Glinthagen.
In 1589 vestigde het echtpaar Hagen in het Glinthuys. In 1610 werd hij vanwege Glinthuis riddermatig. Via de vrouwelijke lijn kwam het Glinthuis in 1665 in bezit van Jan Unico de Vos van Steenwijk. Na 1675 raakte het huis vervallen.
Via de nicht kwam het Glinthuis in de familie von Schwartz. Deze verkochten het goed in 1756 aan Anthony van Palland tot Zuthem. Na 1805 werd het goed verkocht aan Paulus Cornelis Adriaan Sichterman. In 1930 verefde het huis naar Jhr. Christiaan Abraham Greven. Zij nakomelingen verkochten de boerderij aan de veehouder Hendrik Dijk jr.

Geen bijzondere betekenis.

'Overblijfzel van 't adelyk huis Glinthuys', aquarel naar een tekening uit 1730 van A. de Haen door Andries Schoemaker, 1723/33. AR Overijssel.

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983
Albertus Jans Mensema - De havezathen in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 430 - 434 (met illustratie)
Arnuldus Johannes Gevers - Oude luister in het kerspel; catalogus van de tentoonstelling over havezathen en buitenplaatsen rond Zwolle, 1980 -- blz 33 - 35