KastelenInNederland.nl
help zoeken

De oude Stroetbolle / Huize Strobol

Heden ten dage...

Adres
Vogelenzang
Plaats
Sint-Oedenrode
Gemeente
Meierijstad
Provincie
Noord-Brabant
Commentaar ?
Datum gegevens
ma 10 augustus 2009
Gezien (12 mnd)
123
Aanpassingen (>2019):
 

Locatie:

Het huis lag in het buitengebied van St. Oedenrode, vlakbij de weg Vogelenzang, het gebied dat vroeger Bruynsland heette.

Geschiedenis

 

Bouwgeschiedenis:

Stichting
1356
Zichtbare toestand:
Ondergronds
Bron: Leenakte hertogen van Brabant

Bouwgeschiedenis:

De hoeve Stroetbollen bestond al in 1356. I 1598 vindt er en overeenkomst plaats tussen H. van Malssen, heer van Tilburg, en Adriaan Hermansen, timmerman, voor het bouwen van een woonhuis op hoeve Stroetbolle. Of dit het eerste herenhuis is, is mij niet bekend.

Bezitgeschiedenis:

In 1356 belenen hertog Wenceslaus en hertogin Johanna van Brabant Willem van Bobnagel Lucassoen van Erp met 't goed te Stroetbollen, hetgeen voorheen in leen werd gehouden door Lonys uten Woude. Op 26 augustus 1454 ontneemt Philips van Bourgondië tijdelijk het goed aan Jan van Erp wegens wanbetaling, en stelt het zolang in handen van mr. Ambrosius van Dynter tot de achterstallige betaling geïnd is. In 1457 wordt het goed weer overgedragen aan Jan van Erp, maar in 1459 wordt het hem wederom op gronde van het niet nakomen van de voorwaarden, en komt het goedd hierdoor definitief in handen van Ambrosius van Dynter. In 1461 krijgt M. van Bouchem het goed in leen. In 1545 ruilen Aart die Juede, heer van Hardinxveld en J. Millinck hun goederen, waarbij de het goed Stroetbolle in handen krijgt. Het Leenhof van Brabant beleent in 1614 het goed aan Otto van Hargen, vrouwe van Tilburg en haar echtgenoot Huijbert van Malssen. Zoon Adriaan erft in 1616 het goed van zijn moeder. In 1662 vinden we J. Baptista Larchier en zijn vrouw C. van den Campe beleend met het goed. In 1708 wordt M.J. van Lalaing met het goed beleend. In 1775 het in handen van Jacob Kien.

Verwijzingen

Kastelenlexicon
 

Algemeen:

Tekst: P.J. van der Wielen

Afbeeldingen:

Bron:
Stroetbolle in Sint-Oedenrode, hoeve, regesten, 1356-1775

Publicaties:

M. van Boven - Kastelen in Brabant; van burcht tot landhuis, 1982 -- blz 158