Pelgrim / Pilgrum

Plaats Nuland
Gemeente 's-Hertogenbosch
Datum gegevens vr 15 oktober 2021

In de buurt van de Zomerdijk.

Het terrein is geheel overbouwd.

Etymologie:

Het huis werd genoemd naar Hendrick de Bije, die na een tocht naar het Heilige Land Hendrick de Bije gezegd Pelgrom ging heten.

Zichtbare toestand: Intact
Het huis zal rond 1400 gebouwd zijn. Door de jaren heen werd het landgoed uitgebreid met wat land en enkele boerderijen. In 1888 afgebroken.

Bezitgeschiedenis:

In de vijftiende eeuw vinden we Hendrick de Bije gezegd Pelgrom als eigenaar van het huis. De volgende eigenaar werd zijn zoon Henrick Pelgrom de Bije, getrouwd met Catherina Sceymaeckers. Vervolgens komen er nog verschillende Pelgroms de Bije. Het huwelijk van de laatste Pelgrom, Anna Maria, getrouwd met Maximiliaan Anthony de Ghistelles blijft kinderloos, vandaar dat er een boedelscheiding plaatsvindt. Mr. Petrus Nagelmaeckers krijgt het slot met landerijen en enkele hoeves, waaronder ook de Pelgrimshoeve. De andere erfgenaam, Petrus Lossij verkoopt zijn deel aan Petrus Nagelmaeckers, welke in 1788 het zaakje verkoopt aan G.V.J. van Hagens, wonende op huis Den Elsbosch. Bewoner van het slot is dan Bastiaan van Vugt. In 1852 verkoopt Jan Willem Frans Joseph van Hagens het landgoed De Pelgrom, wat dan bestaat uit slot, grote en kleine Pelgrimshoeve, aan Theodorus Hanegraaf, die het in 1877 weer verkoopt aan Zijnen de Gier.

Tekst: Peter van der Wielen

-'t Slot Pilgrum te Nuland, tekening, 1625, M. Wegenaer (het gaat hier om een falsificatie)