Overbrug

Plaats Helmond
Gemeente Helmond
Datum gegevens do 14 oktober 2021

Voldoet aan definitievoldoet niet, niet particulier

Zichtbare toestand: Intact
Het huis bestond al in 1437. Uit dat jaar dateert de oudste vermelding. Eind achttiende eeuw bestond het goed uit vier boerderijen; het blokhuis is dus of verdwenen, of omgebouwd tot een van die boerderijen [Van der Wielen]. Bij de bouw van een kippenhok werd op 1 meter diepte een brede gemetselde muur gezien. Deze mondelinge vermelding (info Theo de Jong) stamt uit ongeveer 1990.

Bezitgeschiedenis:

In 1437 verhuurde Jan van Rixtel het blokhuis aan Lenart, zoon van Jan van Pruijsschen. In de zestiende en zeventiende eeuw was het huis in handen van de familie Van Eijck, en daardoor verbonden met het kasteel Overbrug. Op 9 april 1699 werd het blokhuis afzonderlijk verkocht aan Johan Philip, baron van Leefdael, heer van Waalwijk en Beek en Donk. Van Leefdael probeerde destijds heel Overbrug op te kopen; in 1701 bezat hij ook de drie boerderijen op de Grote Overbrug. In 1712 werden zijn met vele schulden belastte goederen publiek verkocht. In de jaren dertig van de achttiende eeuw was geheel de Grote Overbrug in handen van de familie Draack. In 1787 verkocht Erke Draack de boerderij aan Michiel Claas Berkers uit Helmond, die het na drie jaar weer overdeed aan Johan Dirk Welten. De drie overige boerderijen werden verkocht aan de heer Wesselman, Jodocus Gruijters en Jan Aard Corsten. Wesselman verkocht zijn huis weer door aan Francis Kuijpers uit Helmond [Van der Wielen].

Archis waarnemingsnummer 424760

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.VIII 741