d' Oudehuys / Oude Huys

Oudehuys
vr 8 februari 2008

Ca 200 m ten zuidwesten van het huidige kasteel Helmond.

In de woonwijk die gebouwd is, zijn de contouren van de toren weergegeven.

Een uitzonderlijk type kasteel.
Bron: Een vermelding van 1179 of 1182 over "Curtis de Helmont cum suis pertinentiis" is niet zeker toe te schrijven aan het Oude Huys.

Hieronder volgens veronderstellingen, geen feiten:
Mogelijk hebben er 3 kastelen op deze plaats gestaan. De oudste is gebouwd gedurende het laatste kwart van de 12e eeuw. Het was een houten kasteel die werd getroffen door een zware brand.
In de periode 1235 - 1261 is in opdracht van Maria van Brabant het kasteel herbouwd en vergroot eveneens van hout.
Het derde kasteel is gebouwd door Jan van Berlaer of diens zoon Lodewijk in de periode 1300 - 1350.
Het laatste kasteel was een ronde stenen toren van 14,6 m doorsnede met ruim 5 m dikke muren op funderingsniveau.

Bezitgeschiedenis:

In 1108 is er sprake van een zekere Hezelo van Helmond en in 1179 schonk Stephanus het hof van Helmond aan de Norbetijner abdij van Floreffe in de Ardennen.
Op 14 juni 1256 wordt in een oorkonde afstand gedaan van goederen die een zekere Elisabeth, dochter van Hendrik Bindorp, van ex-Keizerin Maria van Brabant in leen had van het domo de Helmont.

Van 1981 t/m 1984 is archeologisch onderzoek verricht.

Nico Arts - De kastelen van Helmond, 2001 -- blz 22-75 (met illustratie)

Anton van Oirschot - Middeleeuwse kastelen van Noord-Brabant : Hun bewoners en bewogen geschiedenis, 1981 -- blz 137