help zoeken

Oss

Rechthoekig kasteel

(Bouw)fase 2 - 1400 t/m heden

< Geen >
Deels overbouwd

Bezitgeschiedenis:

De voorhanden zijnde historische bronnen bevatten enige summiere vermeldingen met betrekking tot de aanwezigheid van een kasteel. Het leenboek van de Hertog van Brabant maakt in 1370 melding van het "Huys tot Osse", een allodiaal (vrij) bezit van Marcelis van Os, zoon van ridder Goijaert van Os. Blijkens de rekening van de kwartierschout van Maasland (1387), waren hierin tijdelijk 70 manschappen
gelegerd om de inwoners van Oss te beschermen tegen de invallen van de Gelderse troepen. [Alphen, 1994]

Publicaties:

Gerard van Alphen - Het kasteel van Oss : 'Het oude huijs met sijne grachte ende toebehoirten, gelegen tot Os', 2012 -- blz 67-73

Caroline Hom - Verborgen kastelen in zicht; archelogisch onderzoek en inrichting van kasteelterreinen, 2005 -- blz 35 (met illustratie)

H. Pennings - Het kasteel van Oss, 1995 -- blz 39-50 (met illustratie)

I.A. Schute - Verslag van het archeologisch onderzoek naar het 'Huys te Oss' in de gemeente Oss, 1995

G.H.J. van Alphen - Het "Huys tot Osse" gevonden?, 1994 -- blz 29-30 (met illustratie)

J. Cunen - Geschiedenis van Oss, 1932 -- blz 164