Endegeest

Adres Endegeesterstraatweg

verzorgend / medisch

Toelichting functie(s):

psychiatrische inrichting

In Spaanse tijd verwoest op bevel van de stad Leiden in 1573. In ca 1650 nieuw huis opgetrokken.
Het kasteel zoals we het nu kennen werd gebouwd tussen 1647 en 1651. Aanvankelijk alleen het middelste deel van het hoofdgebouw, daarna aan weerszijden de beide torens. In de loop der eeuwen hebben, vaak onder invloed van de heersende stijlopvattingen, verschillende verbouwingen plaatsgevonden.
Van het oorspronkelijke interieur is het nodige verloren gegaan. Toch werden tijdens de laatste restauratie veel interessante details teruggevonden. De met hout beschoten koepelgewelven en authentieke papieren behangsels zijn daarbij ook zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Dit geldt ook voor de fraaie gobelins van de Blauwe Kamer.

Kuststrook op een oude strandwal of geest.

Stichting
14e eeuw, 1e kwart
Zichtbare toestand: Bevat oude delen

Bezitgeschiedenis:

Bij verwerving van het kasteel voegden de bewoners de naam Endegeest toe aan de achternaam, waardoor het vaak moeilijk is om de overgang van de ene familie op de andere te achterhalen.
In de loop der jaren heeft het kasteel verschillende vooraanstaande en beroemde bewoners, gekend, zoals Dirck Boudijnsz. Van Zwieten, secretaris van Filips de Goede, de familie Gevers en de Franse filosoof Rene Descartes, die er in de jaren 1641 tot 1643, kort voor de nieuwbouw woonde. P.C.Hooft en Constantijn Huygens waren er regelmatig bezoekers. Rond 1896 werd het landgoed geërfd door de kleinzoon van Daniel Theodoor Gevers die het geheel direct na het overlijden van zijn oudtante in 1896 verkocht aan de gemeente Leiden.

URL Historisch Endegeest
Wikipedia Endegeest
Castlephoto Kasteel Endegeest

Janneke van Dijk - Buitenplaats als medicijn, 2015 -- blz 60-65 (met illustratie)

Freek Lugt - Het goed van Oegstgeest : de Middeleeuwen in Oegstgeest, Poelgeest, Kerkwerve, Rijnsburg en Nieuw-Rhijngeest, 2010

Anneke Coops - Kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000

Robert van Lit - Kastelen en Buitenplaatsen in Rijnland, 1983

C. Kroon - Bibliografie van Rijnlandse kastelen - ridderhofsteden en buitenplaatsen, 1974

S.J. Fockema Andrea - Kastelen ridderhofsteden en buitenplaatsen in Rijnland, 1974 -- blz 74 - 75 (met illustratie)