Hoe kun je de kaart gebruiken?

Kies eerst de provincie(s) die je wilt zien, druk op ververs kaart. Daarna worden de kastelen van de betreffende provincies en alle plaatsen opgehaald. Je kunt met de tijdsbalk onderin het gewenste jaar kiezen, waarna de kastelen en plaatsen worden ververst.

Met het vakje rechtsboven kan een wegennet uit 1600 worden toegevoegd aan de kaart.

Met de knop linksboven kan worden uit- en ingezoomed.

Met de knop linksboven kan de kaart over het gehele scherm worden getoond.

 

 

 

 

 

 

Bron voor de middeleeuwse kaart

Deze kaart is onderdeel van het programma Kennis voor Archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De kaarten en de atlas zijn tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Deltares, TNO.

De paleogeografische ondergrond is gebaseerd op de kaart van 1500 uit Vos, P., M. van der Meulen, H. Weerts en J. Bazelmans 2018: Atlas van Nederland in het Holoceen. Landschap en bewoning vanaf de laatste ijstijd tot nu, Amsterdam (Prometheus).   aangevuld met Sgrooten, Waghenaer en de Jode. Correcties zijn aangebracht aan de hand van Jacob van Deventer. Hier is de uitgebreide verantwoording voor het maken van de kaart.

De kaart is dus van na 1500. Dit betekent dat de Elizabetsvloed van 1421 de kaart in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant beïnvloed heeft.

Gebruik kasteel gegevens

De plaatsen worden getoond naar het jaar van hun ontstaan. Dit jaar van ontstaan is grotendeels ontleend aan informatie uit Wikipedia.

Persbericht Erfgoedstem

Naar middeleeuwse kaart