Geldrop

Adres Mierloseweg 1

Aan de weg naar Helmond, ten westen van de Rul of kleine Dommel nabij het centrum van Geldrop.

Van het huidige bouwwerk is alleen het middengedeelte 17e eeuws. De rest is grotendeels 19e eeuws.
De huidige middenvleugel rust mogelijk op het oorspronkelijke kasteel.

Afm. hoofdburcht (m) 12,5 x 10m
Zichtbare toestand: Intact
De oorspronkelijke woontoren is in 1350 gebouwd door Philips van Geldrop of zijn zoon Jan. In 1403 wordt er een huys genoemd als Gelders leen. Deze woontoren die ten oosten van het huidige gebouw (voorburcht) stond, is in 1838-1840 gesloopt.[Hermans,2020:120]
Het huidige gebouw (voorburcht) is 17e eeuws.

Bezitgeschiedenis:

De eerste bewoners die we in de archieven tegenkomen zijn Philip en Jan van Geldrop, die omstreeks 1350 het kasteel bouwen. De volgende twee eeuwen was het kasteel in bezit van het geslacht Van Horne, maar het werd nauwelijks bewoond. Rond 1600 vestigde Amandus van Horne zich op een woontoren vlak naast het kasteel. In 1616 liet hij de middeleeuwse bouwvallen opknappen. Dit bouwwerk met de karakteristieke trapgevels vormt nu het middendeel van het huidige kasteel; aan de grachtzijde is het jaartal in de muurankers nog terug te vinden.

URL Historisch Geldrop
Wikipedia Geldrop
Castlephoto Kasteel Geldrop

Publicaties:

Taco Hermans - Een out casteel op het oude fatsoen thoorens ghewijs seer massif ghebout, 2020 -- blz 111-124 (met illustratie)

Bas Aarts - Een opmerkelijke lijst van kastelen in de meierij van 's Hertogenbosch uit de zeventiende eeuw, 2017 -- blz 25-26 (met illustratie)

Andre Josiassen - Kasteel Geldrop en zijn bewoners/eigenaren van 1350-1972 , 2016 -- blz 1-252

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 60 (met illustratie)

G. Wertenbroek - Ook Rubens logeerde in kasteel Geldrop, 1997

Henriëtte Verhees-Wouters - De geschiedenis van het kasteel Geldrop en zijn bewoners/eigenaren, 1997 -- blz 5-65