Eindhoven / Ravensdonk

Adres Ten Hagestraat 2
Plaats Eindhoven
Gemeente Eindhoven
Datum gegevens wo 23 december 2020

Locatie:

Op de hoek van de Vestdijk en de Ten Hagestraat staat het monumentale huis Ravensdonck. Dit huis staat op de fundamenten van het Kasteel Eindhoven. Onder winkelcentrum de Heuvelgalerie.

Afm. hoofdburcht (m) 31 x 20 m
Afm. totaal terrein (m): 100 x 60 m
Afmeting voorburcht (m):14 x 7 m
Afmetingen toelichting:
Het gaat hier om globale afmetingen afgeleid van de plattegrond van het kasteel.Het kasteel Eindhoven is de opvolger van het kasteel Die Haghe, die 200m van elkaar liggen.
Het kasteel werd gebouwd tussen 1413 en 1420. In 1486 wordt de stad door Robert van der Marck belegerd en ingenomen. De stad wordt geplunderd en in brand gestoken. Ook het kasteel loopt hierbij aanzienlijke schade op. In 1502 is het kasteel weer hersteld. In 1534 worden er reparaties uitgevoerd, en in 1537 wordt er een nieuwe galerij aangebouwd. In 1604 wordt een deel van het kasteel omvergeworpen, welk deel is niet bekend. In 1646 is een toren van het kasteel zo bouwvallig, dat afbraak wordt bevolen. In 1647 breekt er brand uit in het kasteel, en in 1655 verkeert het kasteel in een zeer bouwvallige staat. In 1677 is het kasteel geslecht, hoewel er in 1698 nog sprake is van een kasteelplein en een toren.

Akte 26 september 1482 In genoemde akte bekent jonker Jacob II, graaf van Horne, dat hij van mr. Gerit van Brede 300 Rijnsgulden heeft ontvangen, en daarvoor heeft hij zijn kasteel in de stad Eindhoven aan Van Brede overgedragen.
Plattegronden op basis van archeologische opgravingen wijzen op een rechthoekig stadskasteel.
Zichtbare toestand: Geheel overbouwd

Bezitgeschiedenis:

Willem van Milberg, heer van Eindhoven, benut waarschijnlijk de toestemming de stad te versterken om plannen te maken voor een nieuw kasteel. Het oude kasteel van Eindhoven, De Hage, werd inmiddels bestemd tot klooster. In 1482 vinden we Jacob II van Horne als eigenaar van het kasteel. Hij wordt opgevolgd door Frederik van Egmond. Via huwelijk komt het kasteel via Anna van Egmond in handen van Willem van Oranje.

Het kasteel was de zetel van de heren van Eindhoven.

1990 Heuvelterrein Kasteel van Eindhoven

Tekst: Peter van der Wielen.

Afbeeldingen:

-Het kasteel, naar prent van Baudartius, pentekening, J. Stellingwerf, 1e kwart 18e eeuw, particuliere collectie.
-Het kasteel, op belegeringskaart Eindhoven, 1583, F. Hogenberger, particulier bezit

Bas Aarts - Het Noord-Brabants kasteel en de archeologie : Een overzicht, 1995 -- blz 25

Nico Arts - Het Kasteel van Eindhoven, 1992

Christine van Donselaar - Ravensdonck op fundamenten oud kasteel, 1990 -- blz 1-1 (met illustratie)

J.W. Hagen - Een kasteel in verval (Eindhoven 1655), een kasteel in opbouw (Heeze 1664), 1987

W. van Heugten - Blokhuizen in oostelijk Noord-Brabant, 1982

Anton van Oirschot - Middeleeuwse kastelen van Noord-Brabant : Hun bewoners en bewogen geschiedenis, 1981 -- blz 121,123