Meezenbroeck / Meezenbroek

Adres Kasteellaan 3
Gemeente Heerlen
Datum gegevens ma 20 juni 2022

restaurant
restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

De nog bestaande kasteelhoeve was omgracht. Het poortgebouw is het enige originele element wat nog is overgebleven. Het poortgebouw heeft een vierkante grondslag en is boven de poortopening voorzien van een verdieping, waarin zich de schouw uit de bouwtijd bevind.

Voldoet aan definitievoldoet niet, te jong

Zichtbare toestand: Intact
In 1317 vocht een ridder Scheyffert van Meyesenbroeck aan Brabantse zijde in de slag bij Baesweiler. Dit is de vroegste vermelding waarbij de naam voorkomt en mogelijk was hij de bezitter van kasteel Meezenbroek. Het eerste huis was vermoedelijk een woontoren.
In 1935 is het landhuis gesloopt. Het stond in het noordoostelijk deel van het complex.

Bezitgeschiedenis:

In 1478 was de familie Von Holtzen eigenaar van het kasteel. Later krijgt de patriciërsfamilie Van den Edelenbant uit Aken de helft van het landgoed in handen. Catharina van Edelenbant trouwt met Hendrik van Tzievel tot Puth. Deze laatste weet in 1579 het ontbrekende deel van Meezenbroek te verwerven. In 1650 verkoopt hun nazaat Johan Karel, baron van Dobbelstein, het kasteel aan Jan en Daniël Buirette uit Aken.

URL Historisch Kasteel Meezenbroek

P.L.M. Hazen - Heerlen Kasteellaan 3. Een archeologische begeleiding, 2012