Schaloen

Adres Oud-Valkenburg 5

hotel / restaurant
hotel / restaurant

restaurant
restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Omgracht huis van mergel, ten dele laat-gotisch met twee hoektorens, verder uit 1656; ingrijpend gerestaureerd in 1894. De Slothoeve, 1701 en later, omgeeft drie zijden van een zeer breed voorplein. Boven de poort een fronton en een torentje. Voor de brug naar de hoeve een rijk inrijhek met gemetselde hoekposten en vleugelstukken, XVIII.

Zichtbare toestand: Intact
Kasteel Schaloen wordt in 1375 in officiële akten genoemd. In 1575 werden de hoektorens, die met dit romantische kasteel door twee boogbruggen verbonden waren, toegevoegd.
Zichtbare toestand: Intact
Het in de Spaans-Nederlandse oorlog verwoeste kasteel werd in 1656 herbouwd en kreeg de vorm van een rechthoekig huis. Het poortgebouw is uit 1701. Verdere uitbreidingen kwamen in 1721 en 1738 tot stand. Architect Dr.P.J.H.Cuypers restaureerde het kasteel in 1894 in neo-gothische stijl. De laatste adellijke bewoner heeft tot 1934 in het kasteel gewoond. De bijgebouwen zijn verbouwd tot hotel/ restaurant.

Wikipedia Schaloen
URL Commercieel Brasserie Kasteel Schaloen
URL Commercieel Kasteel Schaloen
Castlephoto Kasteel Schaloen

Publicaties:

Tammo Bauer - Kasteel Schaloen; het bouwhistorisch en archeologisch onderzoek 1979-1981, 2012 -- blz 189-205

A.G. Schulte - Middeleeuwse kastelen in Limburg : Een panorama tussen droom en werkelijkheid, 1995

J.G.J. Koreman - Kasteel Schaloen te Oud Valkenburg, 1958