Montfort / De Grauwert / Den Tomp

Adres Huysdijk bij 10
Plaats Montfort
Gemeente Roerdalen
Datum gegevens do 4 mei 2023

Locatie:

Ten westen van het dorpje Montfort. Helaas wordt het zicht vanaf de weg deels ontnomen door een boerderij dat er pal tegenaan ligt.

Over van middeleeuwse toestand:

Een deels gerestaureerde burcht. De noordelijke toren is in 1845 herbouwd tot een jachthuis en in 2005 gerestaureerd. In 2015 zijn de keldergewelven gerestaureerd en in 2018 werd de zuid-oost toren gerestaureerd.

Etymologie:

Zo goed als zeker afgeleid van de Latijnse woorden Mons (berg, heuvel) en fortis (sterk, versterkt) [Coenen,2023:12]

Zichtbare toestand: Intact
In een keer opgetrokken door Hendrik III van Gelre. Het kasteel is deels gebouwd met natuursteen wat wat Nederland vrij uitzonderlijk is.
Het grondplan van het kasteel heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek. De ronde torens op de hoeken zijn onderling verbonden door geknikte ringmuren. Aan de westzijde bevindt zich, iets uit het midden, de Grote toren of Grauwert met zijn voor ons land unieke, vooruitstekende scherpe punt, een zogenaamde 'tour- a-bec', snavelbek of snebbe.
In 1543 werd het kasteel ernstig beschadigd door de Spaans-Habsburger keizer Karel V.

Niet geheel uit te sluiten is overigens, dat men voorafgaand aan de bouw van de stenen ringmuur rond 1250, eerst nog een aarden ringwal heeft opgeworpen. Waarschijnlijk is echter van meet af aan in steen gebouwd, met daaraan aansluitend het graven van de grachten, waarbij de vrijkomende grond dan vanaf de muren op het binnenterrein werd gestort
Uniek aan het kasteel is de Grauwert, een toren met een scherpe punt.
Zichtbare toestand: Ruïne
Door de intrede van het kanon werd het kasteel nog versterkt door een vesting rond het oude kasteel te bouwen. Dit is helaas nooit gebruikt.
Zichtbare toestand: Intact
Rond 1560 wordt het kasteel weer hersteld. In 1578 wordt het kasteel belegert door de prins van Oranje.
Vanaf 1685 werd begonnen met de sloop van deze vestingwerken.

1979

Wikipedia Montfort
URL Commercieel Montfort
Castlephoto Kasteel Montfort

Publicaties:

Fedor Coenen - Montfort; geschiedenis van een klein stadje en een groot kasteel, 2023 -- blz 1-108 (met illustratie)

Bas Aarts - 'Montferland' en de consequenties, 2009 -- blz 13-59

Fedor Coenen - Montfort / een kasteel en zijn landschap, 2006

Fedor Coenen - Het inspectiebezoek van Gregorius van Dieve aan Montfort, 2005 -- blz 50-85, 92-113, 174-187 (met illustratie)

Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206

Fedor Coenen - De fortificatie van het kasteel Montfort, 2002 -- blz 115-122