Hartelstein

Adres Hartelstein 204

klooster
klooster

Afm. hoofdburcht (m) 30 x 24 m
Afmeting voorburcht (m):125 x 75m
Zichtbare toestand: Intact
Het huis was waarschijnlijk een L-vormig gebouw met een ommuurde binnenplaats. Het was in de 16e eeuw nog bewoond. In 1629 werd er een garnizoen ondergebracht. In de 18e eeuw is het huis verdwenen.
Zichtbare toestand: Intact
Nu rest allen delen van de voorburcht. Rechts van de doorgang bevindt zich een muur van een in 1840 aanwezig poortgebouw. In 1926 werd een rond torentje op de westhoek gesloopt.

Bezitgeschiedenis:

Het huis werd in 1381 voor het leenhof van Valkenburg verheven door Engelbert van Schoonvorst. In 1451 was dit adellijke goed in handen van het echtpaar Conraad van Horion en Aleidis van Tz(i)evel. Dit echtpaar was ook eigenaar van het Sibberhuuske te Sibbe. Door vererving ging het bezit van beide goederen in 1475 over naar Gerard van Ghoor.
In 1598 schonk Isabella Clara Eugina, de erfdochter van koning Philips II van Spanje, Hartelstein aan Charles baron de Billehé. Zijn nazaten verkochten het goed in 1694. De nieuwe eigenaren van de familie Dumont verkochten Hartelstein al snel aan Johan Bernard van Volckrshoven. De kleinkinderen van zijn zuster Catharina Maria verkochten Hartelstein in 1750 aan Willem van Mewen. Zijn achterkleindochter Georgina de Billehé huwde Adriaan baron de Brigode. Hun kinderen verkochten het goed ter grootte van 114 ha in 1916 aan Almédée Tielens.
Sinds 1985 is de stichting Emmaus Woon- en werkgemeenschap Hartelstein er gevestigd.

URL Commercieel Woongemeenschap Hartelstein
Castlephoto Kasteel Hartelstein

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 356-358 (met illustratie)

T. Waegeman - Burchten en Versterkingen in de Eurogio Maas-Rijn; een toeristische ontdekkingsreis, 2002 -- blz 246 (met illustratie)

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 90