Cranenbroek

Adres Westerweg 21a
Plaats Heiloo
Gemeente Heiloo
Datum gegevens zo 25 oktober 2015

Locatie:

Cranenbroek was gelegen op de plaats waar nu de boerderij van de fam. Ligthart is. Aan de westerweg te Heiloo. Een vierkante boomgaard omgeven door een brede sloot geeft de locatie aan.

In 1573 bij het beleg van Alkmaar verbrand. Daarna ruïne.
Bron: In een akte van 1406 en 16 april 1411 wordt het huis Cranenbroek genoemd beleend door de heer Floris.

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht Cranenbroek stamt mogelijk in vrouwelijke lijn af van het geslacht van Van Egmond. De zoon van Floris is Willem van Cranenbroek hij wordt in 1389 genoemd. Willem was getrouwd met Meijne, dochter van Gerrit van der Does. Hiermee verkreeg Willem ook bezit in Haarlem
De zoon van Willem van Cranenbroek Gerrit (16-apr 1411) draagt het leen over aan zijn broer Claes van Cranenbroek.

Publicaties:

Johan Willem Groesbeek - Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981 -- blz 178 - 183 (met illustratie)

J. Belonje - "Cranenbroek" bij Alkmaar, 1968

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.6 634,655