Afferden

Adres nabij het Veerhuis
Plaats Afferden
Gemeente Bergen
Datum gegevens do 31 januari 2019

Bij de Sluisweg, een strook uiterwaarden tussen Maas en Rijksweg, in de buurt van het veerpontje.

Over van middeleeuwse toestand:

Aan de oostzijde van het perceel ligt veel puin dat waarschijnlijk afkomstig is van het kasteel. Het materiaal is enige tijd geleden aan het oppervlak gekomen tijdens grondwerkzaamheden voor de aanleg van een persleiding.

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel werd eind dertiende, begin veertiende eeuw gesticht door de familie Schenck van Nydeggen.
Het kasteel is waarschijnlijk voor 1536 afgebroken

Archeologisch onderzoek:

Het terrein ligt aan de samenloop van de Eckeltsche Beek en de Maas. De exacte locatie van het kasteel is niet bekend. Er zijn in de boringen geen fundamenten gevonden. Het is waarschijnlijk dat de lokale bevolking van Afferden het kasteel als 'steengroeve' heeft gebruikt, waardoor er maar weinig muurwerk over zal zijn. Het puin dat aan de zuidzijde van het perceel is aangetroffen, is mogelijk afkomstig van bij het kasteel behorende bebouwing.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 105