Dorth

Adres Bathmenseweg 16
Gemeente Lochem
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens ma 29 mei 2023

Intact 19e eeuws huis. Particulier bewoond.

Zichtbare toestand: Intact
Mogelijk gebouwd tussen 1329 en 1348. Een hoofdburcht met zuidelijk daarvan een voorburcht. De hoofdburcht is een vierkant bouwvolume van twee woonlagen. Daaronder een kelder en daarboven twee zadeldaken. De voorburcht is U-vormig met een poortgebouw. In 1606 liet Derck van Dorth een nieuw slot Dort bouwen. Het slot is op de oude fundamenten van de hoofdburcht gebouwd.
In 1833 werd ook dit huis gesloopt. Laurens Kleyn liet in 1837 een neoclassicistisch landhuis bouwen. In het souterrain komen nog oude muurresten voor.

Wikipedia Dorth
Castlephoto Kasteel Dorth

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 456-458 (met illustratie)

Focko de Zee - Lochem kastelen; een rijke stad deel IV, 2018 -- blz 46-47 (met illustratie)

H.B.G. Scholte Lubberink - Archeologisch kastelenproject WCL-De Graafschap, Provincie Gelderland, 2004 -- blz 27-32 (met illustratie)

Jan Harenberg - Eens bolwerk van de adel; kastelen en landhuizen in de Achterhoek en Liemers, 1999 -- blz 9

Jan Harenberg - Kastelen rond Zutphen I, 1987 -- blz 82-92 (met illustratie)

Willem Beelaerts van Blokland - De afkomst van het geslacht van Dorth, 1916 -- blz 29-33