Havixhorst / Haeverhorst / Havehorst / Havickeshorst

Adres Schiphorsterweg 34
Gemeente De Wolden
Provincie Drenthe
Bestemming Horeca
Datum gegevens wo 5 juli 2023

Locatie:

In de fraaie plaats De Wijk aanhet riviertje de Reest, op de grens van de provincies Overijssel en Drenthe.

hotel / restaurant
hotel / restaurant

Have = bezit
horst = hoogte in landschap of hoognest van roofvogel.

Zichtbare toestand: Intact
In 1371 wordt een emmer boter uit de marke Havehorst verkocht aan het convent Dikninge. Niet duidelijk is of het hier al een verdedigbaar huis betreft.
Het huis telde aanvankelijk één verdieping en was omringd door een gracht. In de 16e eeuw werd het huis uitgebreid zodat het de vorm van een complex huis kreeg. Een oude prent uit 1732 toont een rechthoekig huis, onder een zadeldak. Het huis werd. in 1753 afgebroken en compleet herbouwd, waarbij de Havixhorst zijn huidige vorm kreeg.
Bron: [Bos,1989:258]

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht van den Clooster heeft de omvangrijke goederen rond de Havixhorst in 1371 in bezit. In 1481 woonde Johan van den Clooster op het huis. Na zijn dood ging het huis over naar zijn broer Herman.
Omstreeks 1470 hadden de Clooster zoveel bezit in de marke van de Havehorst dat ze opdracht gaven tot de bouw van een huis. In 1481 wordt een akte getekend waarin het huis wordt genoemd.

URL Historisch Havixhorst
Wikipedia Havixhorst
Castlephoto Havezate De Havixhorst

P. Brood - Drentse rijkdom : Een tocht langs Drentse havezaten, 2004

J. Bos - Huizen van stand; geschiedenis van de Drentse havezaten en andere herenhuizen en hun bewoners, 1989 -- blz 255-261 (met illustratie)

G. ter Braake - Drentse havezaten, 1987 -- blz 113-120 (met illustratie)

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.5 blz. 240