Everstein / Verheulhuis / Verburgh

Adres Nedereindseweg
Plaats Jutphaas
Gemeente Nieuwegein
Datum gegevens do 3 september 2020

Locatie:

Het kasteel Everstein lag ten westen van het dorp Jutphaas. Het kasteelterrein ligt ten noorden van de Nedereindse weg in het gebied Rijnenburg, dat sinds 1 januari 2003 tot de gemeente Utrecht behoort, daarvoor tot de gemeente Nieuwegein.

Over van middeleeuwse toestand:

Op de plek waar het kasteel vroeger gestaan heeft is nu nog een omgracht rond eilandje te vinden. De huidige boerderij die iets ten noordwesten van het kasteelterrein staat, is rond de Tweede Wereldoorlog gebouwd en kreeg de toepasselijke naam 'Vredestein'.

Zichtbare toestand: Intact
De geschiedenis gaat terug tot het eind van de 14e eeuw. Clemense, echtgenote van Herberen van de Rijn, ontving dit Stichtse leen in 1394. In 1434 wordt het in de leenakte van Herberen's zoon Heinric als volgt beschreven: 'de huysinge ende hoffstede mit vier hont lants alsoe als die gelegen sijn tot Jutfaes waerop de leenman woont'.
In 1839 wordt de hofstede voor de tweede maal verkocht, waarschijnlijk voor afbraak.

Bouwgeschiedenis:

Dit kasteel moet niet worden verward met het gelijknamige kasteel bij Hagestein, dat in 1402-20 werd betrokken in de Arkelse Oorlog.
Op de kaart van Verstralen uit 1626 wordt het omgrachte huis aan de Jutphase Wetering afgebeeld met de aanduiding Verburch huys, genoemd naar de toenmalige bezitter jonker Verburch. In 1639 werd het aangeduid als 'Verheulen huijs'.
Aan de hand van een aantal oude afbeeldingen kunnen we vaststellen dat het een bescheiden rechthoekig gebouw was met een donjonachtige ronde toren op één van de hoeken.

1394 Clemense, echtgenote van Herberen van de Rijn
1434 Heinric van Rijn