Grauwert / Hofstede ter Weyde

Plaats Utrecht
Gemeente Utrecht
Datum gegevens ma 17 augustus 2020

Ten westen van de stad, direct ten zuiden van het huidige sportpark Terweijde.

Zichtbare toestand: Intact
De 17e-eeuwse lijst van ridderhofsteden noemt onder de Buurkerkparochie 'Oud-ridder later Grauwert'. Volgens die lijst werd het in 1230 en 1307 genoemd. Waarschijnlijk is dit Grauwert of Hofstede ter Weyde (niet te verwarren met Hof ter Weyde), die ten westen van Utrecht lag. Het was van oudsher een leen van de proosdij van Oudmunster en bestond uit het huis en zes morgen tiend- en cijnsvrij land met het gerecht. In 1453 deed Dirk van der Weyde afstand ten gunste van Adriaan Grauwert.
Naar deze familie, die tot 1600 Ter Weyde in bezit had, werd Grauwert genoemd. In 1567 werd het geheel als 'seker stuck leengoets, genaemt den Grauwert, groot veerthien merghen' genoemd. In 1600 kwam het in bezit van Johan van Mierlo en in 1686 van Johan Schade. Aan het eind van de 18e eeuw kwam het in bezit van de fundatie Johan Heyendaal.
Op de kaart van Van Schayk uit 1539 wordt het als een aanzienlijk huis afgebeeld. In 1832 is op de kadastrale kaart de gracht nog te herkennen maar het huis is verdwenen.

Het terrein werd volgens een 17e-eeuwse kaart van C. Specht ontsloten vanaf de stadswetering.

1453 Dirk van der Weyde
1453 Adriaan Grauwert
tot 1600 familie Grauwert
1600 Johan van Mierlo
1686 Johan Schade

Archeologisch onderzoek:

Een in 1994 uitgevoerd onderzoek wees uit dat in een restgeul van de Oude Rijn een ronde structuur met puinsporen is gelegen.

Wikipedia Weyde

Publicaties:

J.S. van der Kamp - De Grauwert : Archeologisch onderzoek naar een laatmiddeleeuws omgracht complex, 2004

J.S. van der Kamp - Utrecht : De Grauwert, 1999 -- blz 103-109

R.P. Exaltus - Weerstands- en booronderzoek naar Huis Grauwert, Gemeente Utrecht, 1994