Oldenaller / Aller

Plaats Diermen
Gemeente Putten
Datum gegevens zo 18 december 2022

In een parkbos ten zuidwesten van Putten.

Over van middeleeuwse toestand:

Een zeer fraai vierkant classicistisch huis, mogelijk naar ontwerp van Jacob van Campen uit 1655. Geheel omsloten door een brede gracht. In 1955 gerestaureerd onder leiding van de landschapsarchitect Zocher. Hierbij is een foeilelijke zolderkamertje bij de centrale schoorstenen gebouwd. De toevoegingen van Zocher zijn in 1975 deels ongedaan gemaakt.

Rond 1655 is een nieuw classicistisch huis gebouwd.
Tijdens de oorlog met Frankrijk in 1672, kreeg Oldenaller een bezetting van 30 Franse soldaten.

Bezitgeschiedenis:

In 1494 in bezit van Reneyr van Aller. Van 1598 - 1648 van het geslacht van Oldenbarneveldt. In 1655 in bezit van Johan van Wijnbergen, die het huis herbouwde.
Vererfd via van Delen op van Lynden. In 1848 gekomen aan H.R.W. baron van Goltstein, vervolgens vererfd op de familie van Boreel.

Wikipedia Oldenaller

Publicaties:

Trijnie Stoker - Verborgen schatten; gebouwen van natuurmonumenten, 2014 -- blz 16-17 (met illustratie)

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 413

D.J.G. Buurman - Verslag Stichting Vrienden der Geldersche kasteelen 1965-1975, 1976 -- blz 191E,192PL (met illustratie)

E. Zandstra - Kastelen en huizen op de Veluwe -- blz 70-71, 90 (met illustratie)