Boskamp / Brickescampen / Birxkamp / Berkescamp / Birixkamp

Plaats Boskamp
Datum gegevens za 3 mei 2003

Nabij de kerk in het gehucht Boskamp (ten zuidoosten van Olst).

Terrein met mogelijk de resten van het voormalige huis en de latere havezate Boskamp.

In 1892 werd de havezathe (inmiddels als kerk in gebruik) afgebroken voor een nieuwe kerk.
Bron: Herman van Buckhorst verkreeg in 1492 het goed en bouwde er een stenen huis. In 1541 verscheen Herman van Langen als riddermatig ter vergadering.
Alleen de rechte weg naar de kerk herinnert nog aan de laan naar de voormalige havezate.

Bouwgeschiedenis:

Het goed 'Brickescampen' wordt voor het eerst in het begin van de 14e eeuw genoemd. In 1382 is sprake van 'Birxkamp', in 1399 van 'Berkescamp' en in 1436 wordt gesproken van 'Birixkamp'. Het eerste stenen huis is waarschijnlijk rond 1500 gebouwd. In de periode 1673-1684 werd de Boskamp slechts aangeslagen voor twee vuursteden. Ook was het recht van havezate 'slapend', omdat de eigenaren rooms-katholiek waren en bleven. In de 18e eeuw werd het veelvuldig als (schuil)kerk gebruikt. In 1802 werd het door de Rooms-katholieke Statie gekocht. De oostelijke helft van het huis werd bestemd als huis voor de pastoor en de westelijke helft werd in gebruik genomen als kerk. Na een verbouwing in 1830, werd de kerk in 1859 afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk. De kerk staat er nog steeds. Alleen de nu nog aanwezige rechte weg vanaf de kerk herinnert nog aan de laan van de toenmalige havezate.

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001

Albertus Jans Mensema - De havezaten in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 215 (met illustratie)